Държавната дума на Русия прие на първо четене законопроект, даващ правни гаранции и основание за освобождаване от наказателна отговорност на лица, сключили договор за преминаване на военна служба във Въоръжените сили на Руската федерация в период на мобилизация, военно положение или във военновременни условия, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Ройтерс отбелязва, че това ще позволи на руското министерство на отбраната да подписва договори със заподозрени или осъдени престъпници за участие в бойните действия в Украйна.

Внесеният на 13 юни законопроект предполага, че лицата, извършили престъпления с малка и средна тежест, които са били призовани за мобилизация или са подписали договор с руските въоръжени сили, се освобождават от наказателна отговорност от датата на уволнението им от военна служба или след получаването на държавна награда. Подобна процедура е предвидена и за осъдените, чиито присъди са влезли в сила, уточнява ТАСС.

Повече от 15 месеца след началото на така наречената специална военна операция на Русия в Украйна, Москва, чиито сили търпят тежки загуби, се опитва да набере повече военнослужещи за най-големия военен конфликт по суша в Европа след Втората световна война, отбелязва Ройтерс.