Водещ в руската държавна телевизия предупреди, че ако войната в Украйна ескалира до "ядрената фаза", Кремъл ще нанесе ядрен удар по САЩ, тъй като са "на прицел", пише в последния си брой американското списание "Нюзуик", цитирано от БТА.  

Руският политически коментатор и президент на Института за Близкия изток на Русия Евгений Сатановски отправи това предупреждение във видеоклип, който придоби масова популярност онлайн.

Съветникът на украинското министерство на вътрешните работи Антон Герашченко сподели този видеоклип на страницата си в „Туитър“ на 12 юни и досега видеото, преведено (на английски език - бел. ред.) от Герашченко, е гледано повече от 100 000 пъти.

Това се случи, след като на 9 юни руският президент Владимир Путин обяви, че ще започне разполагането на тактически ядрени оръжия в Беларус на 7 и 8 юли, дни преди срещата на върха на НАТО, която ще се проведе в съседна Литва.

"Въпросът е дали всичко това ще достигне до ядрената фаза или не? Защото ако продължава така, това определено ще се случи", заяви Сатановски по руската държавна телевизия, цитиран от "Нюзуик".

"И това няма да са тактически (а стратегически) ядрени оръжия, с които ще ударим по Украйна, повярвайте ми, по САЩ и по всички цели, които е необходимо да бъдат на прицел", подчерта той.

Тактическите ядрени оръжия са сравнително по-малки ракети с ядрени глави - изключително мощни и опасни, но радиационният ефект от взрива е по-краткотраен и не толкова силен. Стратегическите ядрени оръжия - междуконтиненталните балистични ракети - са десетки пъти по-мощни, а взривяването само на една в даден регион може да го направи необитаем за години.

"Те са там още от съветско време, както тези в САЩ, така и в Европа, и тези на други места, където са концентрирани американски ядрени оръжия, където има американски военни бази", добави Сатановски.

"Затова ми се иска по пътя към ядрената фаза да успеем да довършим врага, без да пресичаме Рубикон. Но ако се наложи, какво можем да сторим", попита той.

Откакто Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г., руски коментатори и официални лица твърдят, че Кремъл е готов да използва ядрени оръжия в конфликта.

През април 2023 г. бившият руски президент Дмитрий Медведев заяви, че вероятността да бъдат използвани ядрени оръжия, определяни от него като "гръбнака, който държи държавата заедно", нараства с всеки изминал ден.

Медведев, който бе президент за един мандат между 2008 г. и 2012 г. (когато Русия имаше още ограничения и Путин не можеше да се кандидатира трети път), а сега е заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия, често отправя ядрени заплахи.

"Според мен (опасенията за изменението на климата - бел.ред.) са нищо в сравнение с перспективата да се окажеш в епицентъра на взрив с температура от 5000 келвина (по температурната скала на Келвин), ударна вълна от 350 метра в секунда и налягане от 3000 килограма на квадратен метър, с проникваща радиация, т.е. йонизираща радиация и електромагнитен импулс", каза Медведев на образователна проява в края на април, според руската държавна агенция РИА "Новости".

"Има ли такава перспектива днес? (За съжаление), да. И тя нараства с всеки изминал ден по добре известни причини", добави заместник-председателят на руския Съвет за сигурност.

Преди това, още през януари, Медведев написа в "Телеграм" по повод подкрепата на НАТО за украинската армия: "Поражението на една ядрена сила в конвенционална война може да предизвика ядрена война".

Списание "Нюзуик" е отправило с имейл искане за коментар по тази тема от министерството на външните работи на Русия.