Иранският президент Ебрахим Раиси се срещна вчера с кубинския си колега Мигел Диас-Канел в Хавана, последната спирка от обиколката му в три държави в Латинска Америка, насочена към укрепването на подкрепата сред латиноамерикански съюзници, на които както и на Иран, САЩ са наложили санкции, предаде Ройтерс.

Вчера рано сутринта Раиси каза пред репортери на търговски форум в Хавана, че Куба и Иран ще търсят възможности за съвместна работа в производството на електроенергия, биотехнологиите и минното дело,наред с други области.

„Условията и обстоятелствата, при които Куба и Иран се намират днес имат много общо помежду си“, каза Раиси в разговор с президента на Куба Мигел Диас-Канел. „С всеки изминал ден отношенията ни стават по-силни", посочи иранският лидер.

Високопоставени длъжностни лица подписаха административни споразумения за засилване на сътрудничеството между министерствата на правосъдието и митническите агенции, както и в телекомуникациите.

По-рано тази седмица Раиси посети Венецуела, където обеща засилване на двустранната търговия и разширяване на сътрудничеството в нефтохимическата промишленост. 

Преди да пристигне в Куба, иранският президент гостува и на президента на Никарагуа Даниел Ортега. 

„Венецуела, Никарагуа, Куба и Иран са сред страните, които трябваше героично да се изправят с упорита съпротива срещу санкции (...), заплахи, блокади и намеса от страна на империализма на янките и неговите съюзници“, каза Диас-Канел на своя ирански колега.

„Това посещение затвърди нашето убеждение, че в лицето на Иран имаме приятелска държава в Близкия изток, на която да се доверим ... и с която да говорим за най-сложните глобални проблеми", допълни Диас-Канел.

Попитан по-рано тази седмица за турнето на Раиси в Латинска Америка, говорителят на Белия дом по националната сигурност Джон Кърби каза, че иранският президент може да говори за собствения си дневен ред.

„Не искаме от държавите в това полукълбо или което и да е друго да избират с кого да се асоциират, с кого отиват да разговарят или на кого ще позволят да ги посети", каза Кърби.

„Ние сме фокусирани върху нашия собствен национален интерес за сигурността в региона", посочи Кърби.

Посещението на Раиси идва в момент, когато Куба също се опитва да засили връзките си с далечни, но изключително важни съюзници като Русия и Китай, които също са обект на американски санкции.

Раиси нарече посещението си в ключовите латиноамерикански съюзници на Иран "повратна точка" в двустранните отношения.