Към момента няма данни за замърсяване в българската акватория на Черно море.

Това съобщи в петък Министерството на околната среда и водите, което всекидневно публикува на сайта си информация за проследяването на възможни екологични щети в българската акватория на Черно море, след разрушаването на стената на язовира „Нова Каховка“, разположен на река Днепър на територията на Украйна.

Сателитните наблюдения и математическото моделиране на водните течения до този момент не дават повод за притеснение. Следи се състоянието не само на крайбрежните, но и на водните течения навътре в морето. Мониторингът за състоянието на морските води е координиран с Министерството на туризма с оглед спокойното протичане на туристическия сезон, информират от МОСВ.

В ситуации, изискващи прецизно наблюдение на Черноморския басейн, в работата по следене се включва и изграденият във варненското Висше военноморско училище Център за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона. Той наблюдава в реално време и визуализира процесите в акваторията на Черно море, както и прогнозира посоката на движение на плаващи замърсители, разливи и петна, посочват от министерството. 

Местоположението на пунктовете за наблюдение е съобразено с възможностите за достъп по море, посоката на доминиращите течения и наличните за района батиметрични данни. Следи се потенциалният риск от замърсяване на морската околна среда вследствие на военните действия. Проследява се за наличие на нефтопродукти, метали, радионуклидите цезий-137 и тритий, а в отговор на нововъзникналата ситуация са включени и допълнителни показатели (пестициди и др.). До момента не са установени превишения по нито един от изследваните показатели, казват още от министерството.

Не само следим самите замърсявания, но чрез разработени модели следим какво е вероятно да се случи през следващите дни, заяви за БТА вчера министърът на околната среда и водите Юлиян Попов. 

Сигнали при възможни признаци на замърсяване по бреговата ивица могат да се подават на Зеления телефон на МОСВ: 0887 088440 или 02/9888205, както и на електронен адрес: nccw@moew.government.bg Компетентните екипи на Министерството на туризма са в готовност за съдействие.

„Институтът по океанология не проверява за чистотата на морската вода. От РЗИ-Варна и Басейнова дирекция уверяват, че във взетите проби няма отклонение от допустимите норми за различни замърсители, включително и за радионуклеини. Няма опасност за българския черноморски бряг от замърсяване от Украйна”.

Това каза пред Нова нюз и Николай Вълчев директор на Института по океанология във Варна.

Мъртвите крави нямат нищо общо

Намерените мъртви крави на Черноморието ни нямат общо с екокатастрофата в Украйна, категоричен е той.

„Няма как тези тежки трупове да бъдат пренесени в южното ни Черноморие. Следим замърсяването още в Румъния. Дали в България не се отглежда едър рогат добитък”, каза Вълчев.

Вече третият труп на крава изплува тези дни на българския черноморски бряг. На 6 юни в залива на плаж Корал в община Царево беше изхвърлена първата мъртва крава, дни по-късно същото се случи край скалите в местността Червенка, в Черноморец. Вчера в местността Таласакра в Черноморец, багер влезе край труднодостъпния скалист бряг за да премахне трети кравешки труп, донесен от силните морски течения.

Не е ясно дали труповете на животните са били понесени от Украйна след наводнението, при разрушаването на стената на Каховския язовир. От БАБХ-Бургас уточниха, че всичките три крави са без ушна марка, каквито има добитъкът, отглеждан в Евросъюза.

„Имаше умряло животно на брега, вдигнато е с усилията на общината, предали сме го на екарисажа, просто няма проблем. Не мога да кажа откъде идват, за първи път чувам версията, че идват от Украйна. Според мен най-логичното е да идват от някой кораб в морето”, обясни Росен Деспов - кмет на Черноморец.

Предстои дезинфекция на плажната ивица и в Созопол.

Ангел Кунчев: На практика не виждам как зарази ще достигнат Черно море от язовира

Успокоително се изказа и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"Теоретично не е изключено, но на практика не виждам как зарази ще достигнат Черно море след взривената язовирна стена на „Нова Каховка”. Водата в язовира е за питейни нужди, макар че, минавайки, тя увлича всичко, което е на повърхността. Това виждаме и с нашите реки", каза той пред Нова нюз.

Морската вода не е най-добрата за микроорганизмите, тя има определена соленост, състав, слънчево греене – това помага те да не живеят дълго в нея, обясни още главният здравен инспектор.

По думите му един бял сос на количка за дюнер край плажа например е перфектно място за развитие на микроорганизми.

„Вземаме проби от 92 пункта по цялото Черноморие, повечето са в Бургаско, но и във Варна и в Добрич. Следим за ешерихия коли – ако тях ги има, значи може да има и други”, обясни Кунчев.