Руският президент Владимир Путин нарече днес украинския си колега Володимир Зеленски, който е от еврейски произход, "срам за еврейския народ", като отново обвини Украйна, че е в ръцете на неонацисти, за да оправдае военната си операция там, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Имам много приятели евреи от детинство. И те казват, че Зеленски не е евреин, а е срам за еврейския народ. Това не е шега", посочи Путин в изказване на Петербургския международен икономически форум, на който АФП не можа да присъства поради липса на акредитация, но който беше излъчван на живо по руска телевизия.

Путин отново обвини украинския президент, че "прикрива тези неонацистки изчадия" и че третира сътрудниците на нацистите по време на Втората световна война като герои.

„Защо не ни слушат?“, попита руският президент и добави:. „Трябва да се борим срещу това“.

„Имаме пълното право да считаме целта за денацификация на Украйна като една от ключовите ни цели“, добави Путин.

Руският президент оправда нападението си срещу Украйна на 24 февруари 2022 г., като обяви целта си да „денацифицира“ своя съсед, когото обвинява в предполагаем „геноцид“ на рускоговорящите в Украйна, припомня АФП.

Путин увери, че контраофанзивата, предприета от украинските сили за отблъскване на силите от Москва, "няма шансове" за успех.

Говорейки за продължаващата контраофанзива на Киев в Южна Украйна, руският президент каза, че "украинските въоръжени сили нямат шансове там, нито в други райони". 

Украинските сили "използваха така наречените си стратегически резерви, за да пробият (руската) отбрана, да консолидират своята собствена и да напреднат. Нито една от тези цели не беше постигната", каза Путин.

Той повтори, че Украйна търпи "много тежки загуби" и каза, че смята, че Киев не може да воюва "дълго време" поради загубите си на бойна техника.

Изтребителите Ф-16, които ще бъдат изпратени в Украйна от нейните съюзници, "ще изгорят", каза днес Путин, следа като САЩ разрешиха доставката на тези самолети на силите на Киев.

Миналия месец САЩ, които отдавна отказват да доставят изтребители, за да избегнат ескалация на конфликта, дадоха зелена светлина за разрешаване на доставки на самолети Ф-16, за които Киев настояваше. Графикът за доставка на тези самолети американско производство и техният брой на този етап все още не са определени.

В края на май НАТО съобщи, че междувременно Полша вече е започнала да обучава украински пилоти.

„Танковете (доставени от НАТО на Украйна) вече горят. Същото ще стане и със самолетите Ф-16“, каза Путин на Международния икономически форум в Санкт Петербург.

Един от въпросите, които възникват също в случай на доставка на самолети Ф-16 в Украйна, е да се намерят безопасни бази за излитане, кацане и ремонт, след като няколко украински летища бяха бомбардирани от Русия. Понякога се споменава идеята тези самолети да бъдат разположени във военновъздушните бази на съседни държави, подкрепящи Украйна, посочва АФП.

Ако самолетите, доставени на Киев, „бъдат разположени в бази извън Украйна, ще видим какво да правим с тези бази, как да ги ударим“, закани се Путин.

„Има значителен риск НАТО да бъде въвлечен още по-дълбоко в конфликта“, добави руският президен