Хиляди отново се събират в центъра на София за концерт и шествие в подкрепа на човешките и ЛГБТ+ права след това - традиционно за ежегодния "София Прайд" в столицата.

Събитието официално започна от 14 ч, очакваше се концертът да започне скоро след това, а около 17-18 ч събралите се в Княжевската градина тръгват на шествие с неизвестен маршрут в центъра на столицата.

И тази година МВР се погрижи за сигурността, като новият министър се срещна с организаторите на Прайда по-рано през седмицата.

Шестнайстият поред Прайд у нас всъщност тече от седмици, с културната си програма - Прайд Артс, София Прайд Филм Фест и София Прайд Спорт. Това, разбира се, предизвика остри реакции от националисти.

Тази година основният фокус на Прайд е семейството, което бе илюстрирано от кампанията "Нашето семейство ви кани на София Прайд". Шествието е и протест срещу агресията, насилието и законовите ограничения върху ЛГБТ хората.

ЛГБТ хората са лишени от близо 300 права заради това, че нямат достъп до брак или някаква форма на признание за тяхното общо съществуване. 

За трета поредна година в столицата се проведе по същото време и контрапротест -  Шествие за семейството, което събира консервативни хора, които са против София Прайд и "ЛГБТ идеологията".

Целта е политиците да се борят с демографската криза, да се върне вероучението в училище и са против проекта за създаване на общоевропейски медиен регулатор.

Традиционно шествието е подкрепяно от християни, религиозни фундаменталисти и свързани с Русия НПО-та. 

Според хората, подкрепили инициативата, всяко правителство трябва да излъчва вицепремиер по демографските политики, за да може темата да стои високо в дневния ред на държавата и обществото.

Шествието е деполитизирано и не се допускат партийни знамена или агитация, посочиха организаторите, цитирани от БТА.

Проявата протече мирно. Полицейското присъствие през цялото време остана засилено. 

Шествието приключи без инциденти пред църквата "Св. Седмочисленици".

Не се очаква днес да има насилие на "София Прайд", въпреки атаките срещу ЛГБТ хора в последните дни, когато и в София, и в Пловдив симпатизанти на "Възраждане" се опитаха да спрат прожекция на филм - вторият път излъчван и без връзка с Прайда.