Американският държавен секретар Антъни Блинкън вече е в Пекин за двудневни разговори с високопоставени представители на китайските власти.

Антъни Блинкън е първият държавен секретар, който посещава Китай за последните 5 години. Пътуването му беше планирано за февруари, но след свалянето на предполагаемия китайски балон над САЩ то бе отложено, припомня БНР. 

Отношенията между САЩ и Китай в последните години достигнаха най-ниската си точка. Разногласията между двете страни са свързани и с търговията с Тайван, с човешките права в Китай, китайското военно влияние в Южнокитайско море до различните позиции относно войната на Русия в Украйна.

Вчера американският президент Джо Байдън каза в Белия дом, че се надява през следващите няколко месеца отново да се срещне с китайския лидер Си Цзинпин и да говорят и за различията, които имат, но и да ги изгладят.

За днес плановете са  Блинкън да разговаря с китайския външен министър Цин Ган, както и с  най-високопоставения дипломат Ван И.

Все още не е ясно дали в понеделник той ще бъде приет от президента Си Цзинпин. Ако той проведе срещи само с Цин Ган и Ван У, това би било равнозначно на "пренебрежение", защото те не са толкова значими фигури в  Китай, колкото е държавният секретар в САЩ, смятат китайски наблюдатели.