Миноритарният акционер в консорциума "СофКънект" - концесионер на Летище София, се е оттеглил от дружеството и е продал своите дялове на основният акционер - фондът "Меридиам". Това съобщава Капитал, позовавайки се на отчета на компанията за 2021 година. Излизането от управлението на "СофКънект" е станало преди повече от една година. 

Информация за рокадата обаче не е публично оповестена нито от концесионера, нито от държавата. Изданието не е получило отговор от министерство на транспорта дали е имало уведомление или искане на разрешение към тях за промяната.

Strabag имаше дял от 1% в консорицумът, основният инвеститор е френският фонд "Меридиам", участие има и операторът на Мюнхенското летище, който трябва да управлява и нашето. Припомняме, че обществената поръчка, спечелена от "СофКънект" бе доста проблемна от гледна точна на това, че спечелилите фирми предложиха третото най-голямо възнаграждение за държавата и най-ниската инвестиционна оферта, но спечелиха с предложението за еднократна вноска в бюджета от над половин милиард лева. 

Последваха няколко корекции на инвестиционния план и в крайна сметка сега "СофКънект" има задължението да налее в летището точно 624 млн. евро до края на договора си, който е за 35 години. Но планираните за първите 5 и 10 години инвестиции бяха намалени - през първите пет години инвестициите се свиваха от 70 млн. евро на 43 млн. евро. А от шестата до десетата година от 234 млн. на 183.1 млн. евро.

В крайна сметка обаче инвестициите в първата фаза ще бъдат увеличени, като до края на 2025 г. ще са 150 млн. лв.

Причините може да са няколко - желание от страна на концесионера да разработи по-бързо обекта, инфраструктурни изненади. А вероятно и инфлация.