Руски съд започна в понеделник нов процес срещу затворения руски опозиционен лидер Алексей Навални, който може да го остави зад решетките за десетилетия, предаде Асошиейтед прес.

Процесът се провежда в затвор с максимална степен на сигурност в Мелехово, 25 километра източно от Москва, където Навални, най-големият враг на Кремъл, излежава деветгодишна присъда за измама и незачитане на съда.

Навални (47 г.), който изнесе случаи на корупция по високите етажи и организира големи протести против Кремъл, беше арестуван през януари 2021 - година при завръщанено си в Москва след лечение в Германия от отравяне с нервнопаралитино вещество, за което той обвинява Кремъл.

Опозиционерът каза, че новите обвинения в екстремизъм, които той отхвърли като "абсурдни", могат да го оставят в затвора за още 30 години. Добави и че следовател му е казал, че срещу него ще бъде образувано и друго дело - във военен съд по обвинения в тероризъм, които биха могли потенциално да му донесат доживотна присъда.

Новият процес започва, докато руските власти вземат мащабни мерки срещу инакомислието на фона на войната в Украйна, която Навални критикува остро.

Московският градски съд, който откри заседанието си в понеделник в Изправителната колония №6 (ИК-6), не допусна медии в залата и те наблюдаваха делото по видеовръзка от отделна сграда. На родителите на Навални също беше отказан достъп до съдебната зала и те гледаха заседанието дистанционно.

Навални, в затворническа униформа, изглеждаше отслабнал, но говореше разпалено и жестикулираше енергично.

Новите обвинения срещу него са свързани с дейностите на неговия антикорупционен фонд и изявления на най-старшите му сътрудници. Те казаха, че обвиненията инкриминират със задна дата всички дейности на фонда на Навални от създаването му през 2011 година.

Един от сътрудниците на Навални, Даниел Холодни, беше доведен от друг затвор, за да се изправи пред съда заедно с него.

По време на излежаването на присъдата си Навални е прекарал месеци в карцера за предполагаеми нарушения на дисциплината като неправилно закопчаване на затворническата куртка, неправилно представяне пред надзирателя или за това, че е мил лицето си извън определеното за това време.

Сътрудници и привърженици на Навални обвиняваха затворническите власти за това, че не са му осигурили истинска медицинска помощ и изразиха загриженост за лошото му здравословно състояние, припомня АП.