Присъединяването на Украйна към НАТО би могло да се осъществи едва след края на военните действия, като процедурата трябва да бъде максимално съкратена и да отнеме от 3 до 8 месеца, заяви Михайло Подоляк, съветник на ръководителя на канцеларията на украинския президент, в интервю за РБК-Украйна, предаде БТА.

"Ще мине определен период от време, преди да преминем от де факто държава от НАТО към де юре държава от НАТО. Това ще отнеме три месеца, шест, може би осем", каза той.

Подоляк заяви, че за времето на процедурата по присъединяване Киев очаква да получи гаранции за сигурност, които предполагат, че "всички останали страни ще участват в защитата на Украйна", което включва и доставката на оръжие.

"Като част от гаранциите за сигурност автоматично трябва да бъдат предоставени оръжия, включително (изтребители) Ф-16 или (ракетни системи) АТАСМS", каза той.

В интервюто Подоляк посочва, че "ужасените от контраофанзивата на украинците руснаци отговориха асиметрично – като взривиха Каховската ВЕЦ и предизвикаха една от най-големите причинени от човека катастрофи в последно време". 

Според него процесът по разрушаване на империята е необратим. И скоро я очаква хаос, който в крайна сметка ще приключи с връщане към границите от 1991 г., относителна демократизация и радикално намаляване на ролята на Русия в света. Следователно каквито и да било преговори с Москва на този етап просто са изключени. И въпреки факта, че Украйна я очакват още много изпитания, борбата трябва да продължи.

"И тук може да стане само така: едната страна печели, другата губи. Тук няма средно положение. Средно положение за Украйна би означавало, че сме загубили", каза Подоляк.