Софийският апелативен съд (САС) прие днес докладна записка от юристите на МВР, че по времето на Цветлин Йовчев са натискани на всяка цена да обжалват оправдателната присъда на предшественика му Цветан Цветанов. Натискът бил упражняван чрез началник кабинета на министъра Георги Великов, а правистите на вътрешното ведомство написали докладната още през м.г.

Става въпрос за делото, по което Цветанов като министър е изплатил 50 000 лв. обезщетение  на бившия шеф на РЗБОП Велико Търново Орлин Тодоров и по което Цветанов беше оправдан на първа инстанция. Днес процесът мина за един ден пред Софийския апелативен съд (САС). Адвокатът на Цветанов Менко Менков изрази задоволство, че САС прие въпросната докладна от юрисконсултите, които още тогава били на мнение, че оправдателната присъда на Цветанов не трябва да се обжалва, но заради това били ипривиквани и инструктирани "правилно".

Прокуратурата пък към мотивите си поиска да се приложи осъдителната присъда на бившия МВР шеф по друго дело, свързано с Орлин Тодоров – за това, че 6 пъти лично забранил Тодоров да бъде подслушван въпреки позволението на съда.

Именно т.нар. Дело за 6-те „не“ е и единственото, по което Цветанов чу осъдителна присъда от 4 години ефективно на първа инстанция. По него ексвътрешният министър също чака произнасянето на второинстанционния съд.

Днес съставът на САС каза, че ще се произнесе до месец и половина и по повод изплатеното обезщетение за пенсионирането на Тодоров. Формално Цветанов е обвиняем в длъжностно присвояване в полза на трето лице.

В Софийския гръдски съд пък в края на седмицата продължава третото от делата на Цветанов - за това, че не е разписал регламент за ясни правила при подслушването по негово време.