Голям спад в рейтинга на президента Румен Радев. И ГЕРБ, и ПП-ДБ понасят електорални щети след съвместните действия за съставяне на правителство. Спадът в сравнение с изборите през април е по-голям при коалицията, с чийто мандат беше съставен кабинетът - ПП-ДБ, с около 5 на сто. При ГЕРБ-СДС е малко под 2 на сто. Компромисът обаче остава предпочитан и одобряван.

Това сочат данните от национално представително проучване на "Тренд". Изследването е проведено сред 1008 пълнолетни граждани на страната в периода 10-16 юни, по поръчка на в. "24 часа". Методът е пряко полустандартизирано интервю "лице-в-лице".

Политическата динамика от изборите насам е дала отражение върху електоралната картина в страната. Ако изборите бяха днес, 24,9% от гласуващите щяха да подкрепят ГЕРБ-СДС, докато 19.4% биха гласували за "Продължаваме промяната-Демократична България".  ПП-ДБ в по-голяма степен понася електорална щета след общите действия на двете големи формации. 24,56% беше резултатът на коалицията на изборите през април, така спадът е около 5 на сто. ГЕРБ-СДС губи под 2 на сто. 26,49% беше резултатът на първата сила на вот преди два месеца.

„Възраждане“ (15,3%) има минимален ръст от един процент в сравнение с изборния си резултат. ДПС (13,5%), БСП (8,9%) и „Има такъв народ“ (4,3%) запазват позициите си от изборите насам. Под парламентарната бариера остават „Български възход“ и Левицата съответно с 2,2% и 1,9% от гласуващите. 5,8% (достатъчно за една парламентарно представена партия) биха отбелязали опцията „не подкрепям никого“.

Спад в оценката за работата на президента от 7% за последните 3 месеца.  Положителните оценки през март бяха 43%, докато през юни те слизат до 36 на сто. Същевременно има ръст при отрицателните от 5% – от 46% през март до 51% през юни. Част от ерозията при президента се дължи на промененото отношение в негативна посока от страна на симпатизантите на ПП-ДБ, посочват от "Тренд". Две трети от тях дават отрицателна оценка за работата на президента и малко над една четвърт – положителна. 

Правителството на Николай Денков стартира с одобрение от една трета - 32%, което е около традиционните стойности на харесване. 43 на сто от анкетираните не го одобряват. Привържениците на ГЕРБ в по-голямата си част подкрепят кабинета, но една четвърт от тях не го харесват. Сред гласоподавателите на ПП-ДБ одобрението доминира.

Мнението за формулата, по която беше съставен кабинетът, е разделено. Според 42% от участниците в изследването, „партиите правилно направиха необходимите компромиси, защото е по-добре да има редовен кабинет“. 37 на сто смятат, че „партиите направиха безпринципни компромиси и по-добре беше да има нови избори“. Електоратите на ГЕРБ и  на ПП-ДБ са като цяло доволни - споделят в огромната си част първата опция. От ДПС преимуществено също, докато симпатизантите на останалите партии смятат, че става дума за безпринципен компромис.

След 10-месечното управление на двата служебни кабинета на Гълъб Донев, оценката за тях е по-скоро добра. 35 на сто от анкетираните дават положителна оценка (3% изцяло положителна и 32% по-скоро положителна), а 45% отрицателна (31% по-скоро отрицателна и 14% изцяло отрицателна). Нивата на одобрение и неодобрение са подобни на тези, с които започва работа сегашният кабинет на Николай Денков. Най-силна подкрепа служебният кабинет среща сред симпатизантите на БСП, като единствено сред тях правителството на Донев се ползва с доминиращо положителна оценка, сочат данните на агенцията.

Оценката за работата на парламента стартира от много ниски нива. Само 11% от всички пълнолетни българи дават положителна оценка, докато отрицателната е 80%.