Шест институции правят съвместни проверки за безопасността на движението по пътищата в цялата страна, обяви министър-председателят Николай Денков на днешното заседание на МС.

Той подчерта, че това е първа стъпка от цялостен пакет от мерки срещу "негативната статистика" в България, държавата с най-много смъртни случаи на пътя в ЕС.

"Говорим за проверка на автомобилите, товарите, които превозват, документите, които трябва да имат и да докажат произхода на стоката, платени мита, и също така, по отношение на поведението на водачите на леки автомобили", обобщи премиерът.

И подчерта, че няма да се работи "кампанийно" - просто акция за пред медиите, а ще има ежемесечни срещи между въпросните 6 институции за напредъка по темата. Те са МВР, ИА "Автомобилна администрация", Агенция "Пътна инфраструктура", НАП, Агенция "Митници" и ДА "Безопасност на движението по пътищата".

Работи се и по други мерки след съвместни срещи с МВР, Министерството на регионалното развитие и Министерство на транспорта, каза още той.

"Това са - специално внимание за ремонт на пътищатаа, които са рискови. Регулярни мерки по отношение на безопасното каране. Мерки, свързани с промяна в подхода към обучение на водачите на МПС, и изобщо на обществото и децата включително, за да могат да се подготвят за това, което ги очаква по пътищата - и като пешеходци, и като колоездачи, и като водачи на МПС."

Премиерът отбеляза, че очаква от гражданите и медиите да следят дали изпълняват обещанието си - и че след няколко месеца би трябвало да има видими резултати от мерките.