Парламентът прие на първо четене промените в антикорупционния закон, предложени от ГЕРБ. Депутатите отхвърлиха други два подобни законопроекта - на "Продължаваме промяната - Демократична България" и на служебния кабинет.

И трите законопроекта си приличат по това, че съществуващата комисия се разделя на две и че нейните инспектори ще имат разследващи функции.

Депутати от "Продължаваме промяната - Демократична България" призоваха да се приеме техния закон и този на ГЕРБ, защото са близки, а между двете четения различията да се изчистят. В крайна сметка обаче подкрепа за законопректа на втората политическа сила не бе събрана.

Основна тема по време на дебата бе дали новата комисия ще бъде "бухалка" като предишната. Тошко Йорданов от "Има такъв народ" коментира, че работата по този закон за Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) е започнала, когато "Продължаваме промяната" (ПП) са били част от коалиционно правителство с ИТН, "Демократична България" и БСП, и стремежът е бил ПП "да си имат своя бухалка". По думите му сега ПП са управляващи благодарение на ГЕРБ и "наблюдаваме тази гнусна прегръдка в този проектозакон с борбата между двете лобита на ПП-тата и гербаджиите" кой да има още една "бухалка" в ръцете си.  

Мирослав Иванов ("Продължаваме промяната") отговори, че дали КПКОНПИ ще бъде "бухалка" или не зависи от ръководството на този орган.

"Този орган ще бъде "бухалка", само ако се установи зависимост между това ръководство и определени политически кръгове", посочи той. 

Маноил Манев (ГЕРБ-СДС) коментира, че в закона, който ГЕРБ предлага, "бухалката" я няма, а присъства ротационен принцип на председателство.

"Как да държиш "бухалката", като ще се сменя председателството? Хайде да не политиканстваме по този закон, защото той е зареден с достатъчно взрив за политиканстване. Предлагаме ви нашия законопроект заради баланса в него, а не заради "бухалката", допълни той.

Проектът на ГЕРБ-СДС предвижда КПКОНПИ да се състои от седем членове, председател и шестима други. Шестимата ще се избират от парламента по предложение от парламентарните групи, а седмият ще се предлага от президента и ще се одобрява от народните представители. Предвижда се седемгодишен мандат на всички членове на комисията. Тя ще се председателства на ротационен принцип, чрез жребий. Дейността по разследване ще бъде осъществявана от разследващи инспектори, те ще са разследващ орган по смисъла на Наказателно-процесуалния кодекс, подобно на следователите и разследващите полицаи. От ГЕРБ-СДС предлагат разделяне на КПКОНПИ на две.

Със законопроекта на ПП-ДБ се предлага дейността по противодействие на корупцията и установяване на конфликт на интереси да бъде разделена от дейността по отнемане на незаконно придобитото имущество, като се създава Комисия за противодействие на корупцията и Комисия за отнемане на незаконно имущество. Със законопроекта също се регламентира фигурата на „разследващия инспектор“ към комисията, който ще извършва действия по разследване на корупционни престъпления.

Законопроектът на служебното правителство предвижда създаването на Комисия за противодействие на корупцията, състояща се от петима членове, определени по съвършено нов начин. Предлага се двама от членовете да бъдат избирани от Народното събрание, един да бъде назначен от президента и по един, избран от Общото събрание на съдиите от Върховния касационен съд, съответно от Общото събрание на съдиите от Върховния административен съд. Предвижда се комисията да бъде председателствана на ротационен принцип за една година, а председателят да се определя чрез жребий. Регламентира се и длъжността „разследващ инспектор“, на която да бъдат назначавани юристи с най-малко 10 години юридически стаж след проведен конкурс и проверка за почтеност.