Коалиция от западни държави разглежда Румъния като възможно място за обучение на украински пилоти да управляват изтребители Ф-16, според трима души, запознати с планирането, което показва, че страните от НАТО се доближават до стартирането на програма, която може да изпрати бойните самолети в украинското небе в рамките на месеци, предаде "Политико", цитирана от БТА.

"Румъния е едно от местата, които коалицията търси за провеждане на обучение", каза пред медията западен служител, който заедно с настоящ и бивш служител на министерството на отбраната на САЩ говори при условие за анонимност.

Работи се по постигане на договор за провеждане на обучение на пилоти на бойните машини в Румъния, заявиха настоящи и бивши служители на Пентагона. Вероятно “Локхийд Мартин”, която произвежда Ф-16, ще проведе обучението, добавиха те.

Говорител на “Локхийд” посочи коментарите на главния оперативен директор на компанията Франк Сейнт Джон от тази седмица, че фирмата е готова да обучи украински пилоти да летят и поддържат Ф-16 веднага щом западните държави се съгласят да ги изпратят.

Подробности за програмата за обучение се появяват бавно, след като президентът Джо Байдън подкрепи усилията миналия месец. Нидерландия и Дания ръководят многонационалните усилия за обучение, но партньорите все още не са решили въпроса кои държави ще предоставят самолетите, необходими за обучението, посочва “Политико”.