Полицията в Германия обискира домовете на петима души в рамките на операция, насочена срещу дясна екстремистка група, за която се твърди, че цели да свали германското правителство.

Става дума за обиски в домовете на така наречените Райхсбюргери – движение, което не признава властта на федералната република и иска възстановяване на монархията.

Групата се прочу през миналия декември, когато бе арестуван идеологът й - предприемача Хайнрих XIII принц Ройс. Германската служба за сигурност смята, че около 23 000 души принадлежат към организацията му.

През декември полицията арестува над 20 души в Германия, Австрия и Италия, сред които бивши офицери, полицаи и бивш депутат в Бундестага от крайнодясната партия "Алтернатива за Германия". Бяха иззети и множество оръжия.  Твърди се, че групата около Ройс, който също е задържан, е планирала да свали със сила германската политическа система и да установи ново правителство. Длъжностни лица смятат, че групата е имала военно подразделение, което е трябвало да се снабдява с оръжия. Те твърдят, че групата е била готова да жертва животи в преследване на целите си.