ЕС ще удължи с 6 месеца санкциите, наложени срещу Русия през март 2014 г., предаде Ройтерс.

Така те ще действат поне до септември.

Това се казва в проектодокумент, изработен преди започването утре на извънредната среща на външните министри на страните членки от съюза в Брюксел. От името на България участва постоянният ни представител в ЕС Димитър Цанчев. Причината е, че дипломат номер 1 Даниел Митов замина на отдавна планирана визита в Германия.

Освен това ЕС ще вкара още хора в своя черен списък.

Заседанието е свикано по спешност заради подновените сражения в Източна Украйна и офанзивата на подкрепяните от Русия сепаратисти.

"С оглед на влошаващата се ситуация Съветът на ЕС се съгласява да удължи до септември 2015 г. рестриктивните мерки срещу физически лица и компании заради заплашване или подкопаване на суверенитета на Украйна и териториалната й цялост, приети през март 2014 г. и продължавани след това", се казва в заключителната част на документа.

"Освен това, Съветът призовава Европейската служба за външна дейност (ЕСВД) и Еврокомисията да представят предложение за допълване на санкционния списък, решение за което трябва да бъде взето до седмица", се казва още в проекта, до който Ройтерс е получила достъп.

В едноседмичен срок трябва да се изработи и план за справяне със спекулациите на руската пропаганда в средствата за масова информация.

Няма да подкрепим нови санкции срещу Москва, заяви в Атина на първото заседание на правителството днес премиерът Ципрас. Засега обаче никъде не се съобщава, че е имало някаква реакция от страна на Гърция по проекторешението. 

На 17 март 2014 г. ЕС наложи забрана за визи за 21 души и замрази техни авоари заради ролята им в анексирането на Крим от Русия. Сред тях има трима висши руски военни командири.