Над 60% от внесените в Русия критични оръжейни компоненти идват от американски компании.

Това съобщи "Нюзуик", цитирайки информация на KSE Institute - базиран в Киевското училище по икономика мозъчен тръст. Данните са извлечени за периода март-декември 2022 г., като според експертите Русия е внесла критични оръжейни компоненти на стойност 20,3 милиарда долара - спад от само 15% спрямо 2021 г. Русия е закупила технологии от 155 компании със седалище в САЩ, Европа, Азия и Близкия изток. 66% от чуждестранните критични компоненти в оръжейните системи, използвани от руската армия в Украйна, са произведени от компании със седалище в САЩ.

Покупките не са извършвани директно - по-голямата част от тях са втора употреба и са били внесени от Китай. Според KSE в руската техника са идентифицирани 1057 чужди компонента. Микрочиповете и процесорите съставляват почти половината от целия внос, но Москва внася и множество стоки, използвани в навигационните и комуникационните системи.

При някои стоки потокът от критични компоненти се е увеличил през първите три месеца на 2023 г.: 27% повече навигационни и сензорни системи са доставени в сравнение с последното тримесечие на 2022 г. Установено е, че четири вида руски крилати ракети - Х-59, Х-101, "Калибър" и "Искандер" - съдържат вносни процесори, приемо-предаватели, запаметяващи устройства, транзистори, преобразуватели на постоянен ток и други.

Чужди компоненти са открити в 7 вида руски бронирани превозни средства и артилерийски установки, включително системи за противовъздушна отбрана Тор-М2 и танкове Т-72, ​​както и в седем различни типа дронове, включително руския Орлан-10 и два ирански модели "Шахед" - "131" и "136".

Критичните компоненти, произведени от пет американски компании – Analog Devices, Texas Instruments, Microchip Technology, Intel Corporation и Advanced Micro Devices (AMD) – представляват 52% от вноса на технологии, но Русия също получава достъп до продукти от повече малки и средни по размер компании, отколкото се смяташе по-рано.

Предполага се, че над 80 на сто от електронните компоненти в руските ракети идват от американски компании. Втората страна в класацията по дял на електрониката е Швейцария (8%). Тя е следвана от Япония и Германия, които осигуряват по 3,5%.