Моделът на ценообразуване за доставката на природен газ по сделката между "Булгаргаз" и турската държавна компания "Боташ", сключен от служебното правителство, не ощетява държавата, но договортът е до 2035 година и възможното му прекратяване е при много тежки условия.

Това заяви днес новият енергиен министър Румен Радев на изслушване в парламента по темата. 

Споразумението беше подписано на 3 януари тази година между служебният министър Росен Христов и неговият турски колега Фатих Дьомнез. По същество сделката дава възможност на "Булгаргаз" да резервира капацитет за втечнен природен газ, регазификация и пренос до България, но детайлите по сделката са засекретени и днес министърът Радев не можа да каже много повече. 

Добрата новина от днес е, че според новото ръководство на министерството в договора има свобода за предоговаряне на някои от параметрите и обеща, че ще бъде направено именно това. 

Министър Радев добави, че цената, по която "Булгаргаз" ще купува природен газ по това споразумение, е тази, която българската компания договори с доставчика. Енергийният министър поясни, че първото плащане по споразумението става на терминала в Турция и това е договорената между "Булгаргаз" и съответния доставчик цена. Впоследствие има прехвърляне на тези количества природен газ на входна точка "Странджа", където се довършва плащането с такса.

"Това е моделът. При него няма ощетяване на интереса", заяви Радев. По думите му "Булгаргаз" има и ясен контрол на произхода на природния газ чрез сертификатите, които директно получава от търговеца, от когото купува синьото гориво, а не от "Боташ".

На въпрос дали сделката защитава националния интерес, Радев отговори, че това бил "най-сложният и комлексен въпрос". 

От БСП се зарекоха да поискат анкетна комисия по сделката, заради нейната непрозрачност и неяснота.