Как ми изглежда уравнението:

1. Притиснати от обстоятелства, предимно външни, ГЕРБ и ДПС приеха да са част от подкрепящи / непречещи на прозападно управление, в което да нямат достъп до изпомпване на обществен ресурс на ниво министри. Така им се отвори възможността, лишени от достъп до нашите пари, от разбойнически корпорации да се префасонират в политически партии.

2. Няколко седмици им стигнаха да разберат, че не искат да живеят без да усвояват нашите пари за свои цели. Решили са да продължат да са разбойнически корпорации. Затова се опитват да наложат свои хора на ниво регулатори, та през тях да стигат до нашите пари. Само че така ще провокират насрещни наказателни мерки, вкл. на межународно ниво. Няма да могат да се скрият, както това правят Вучич и разни македонци, дето не мога да им запомня имената.

Извод: ГЕРБ и ДПС продължават да са разкъсвани между алтернативите "разбойници" и "политици".  При първия вариант ще са богати, но международно отритнати и преследвани, потенциални мигранти към Дубай. При втория вариант ще продължават да съществуват като политически фактори, но ще се простират според политическата си черга - няма да могат да си играят с милиони на ден, както бяха свикнали и с което се хвалеха.

Докато не изберат едно от двете, те ще продължават да клатят държавата. Или днес-утре трябва да бъдат натикани обратно да подкрепят, без да могат да крадат; или да си правят правителство под лозунга "Управляваме, за да ви окрадем, доколкото можем, преди да се наложи да отлетим към топлите страни".  Това са чистите варианти.

Коментарът е от профила на Евгений Дайнов във фейсбук. Заглавието е на редакцията