Ръководителят на частната руска военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин обяви в канала си в "Телеграм", че той и неговите бойци са в генералния щаб на руското южно окръжно военно командване в руския град Ростов на Дон и че контролират военни обекти в града.

Ростов на Дон е ключов град за руската инвазия в Украйна, припомня Франс прес. В 02:03 часа Пригожин съобщи в "Телеграм", че войските му са нахлули на руска територия. Те участвали в "поход за справедливостта" срещу военното ръководство на Русия - военния министър Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб на руската армия Валерий Герасимов, след като по думите на шефа на "Вангер" позиции на "музикантите" в тила са били обстрелвани от редовни руски войници. 

Повече за събитията от миналата вечер и в ранните часове на 24 юни може да прочетете в долния линк.

Бизнесменът твърди, че сред контролираните от неговите бойци военни обекти в Ростов има и летище.

"Ние сме в генералния щаб, сега е 7,30 ч. сутринта", казва Пригожин във видео, разпространено в Телеграм. "Руските военни обекти в Ростов са под контрол, в това число и летището", допълва той, докато зад него минават мъже в униформи.

Смята се, че "музикантите" са завладели и сградите на Южния военен окръг на руската армия, Областната дирекция на Министерството на вътрешните работи, Дирекцията на Федералната служба за сигурност в Ростов на Дон.

Шефът на "Вагнер" заплаши, че войските му ще поемат към Москва, ако в Ростов на Дон не се явят "страхливците" Шойгу и Герасимов.

В социалните мрежи вече се появиха клипчета на "вагнеровски" конвой, поел в посока Москва.

Пригожин: Унищожихме руски хеликоптер. Той ни нападна пръв

През нощта лидерът на "Вагнер" се похвали, че неговите сили са свалили руски военен хеликоптер, предаде Франс прес.

"Току-що хеликоптер откри огън по гражданска колона и беше свален от частите на "Вагнер", заяви Евгений Пригожин в свое аудио съобщение, без да уточнява мястото на инцидента. 

АФП уточнява, че не е успяла да потвърди достоверността на тази информация.  

Губернаторът на Ростовска област: Запазете спокойствие, правоохранителните органи работят

Губернаторът на Ростовска област Василий Голубев призова жителите да запазят спокойствие и да не напускат без да е необходимо домовете си, предаде ТАСС.

"Ситуацията изисква максимална концентрация на всички сили за поддържане на реда. Правоохранителните органи правят всичко необходимо, за да осигурят безопасността на жителите на региона. Моля всички да запазят спокойствие и да не напускат излишно домовете си", написа той в своя публикация в "Телеграм".

Всички мероприятия в Ростов на Дон са отменени.

"Вагнеровци" се движат необезпокоявано в Ростов на Дон

Въпреки уверенията на Голубев, в социалните мрежи се появиха видеа, от които изглежда, че местните правоохранителни органи позволяват на "вагнеровци" необезпокоявано да окупират Ростов на Дон.

"Вагнер": Военни сгради на Воронеж са под наш контрол

Военни сгради на Воронеж са под контрола на ЧВК "Вагнер". Армият застава на страната на народа.

Това съобщи каналът на "Вагнер" в "Телеграм".

Това бе потвърдено от военния блогър и бивш министър на отбраната Игор Гиркин, който е върл критик както на Пригожин, така и на Шойгу.

Все още няма снимки, видеа или признание от страна на Русия, които да потвърдят военния успех на "Вагнер".

Руско министерство на отбраната: "Вагнеровци", Пригожин ви подвежда. Не участвайте в бунта

Руското министерство на отбраната се опита да спре похода на Пригожин, като публикува призив към "вагнеровците" на страницата си в "Телеграм".

"Подмамени сте в криминалната авантюра на Пригожин и във въоръжен бунт. Много от вашите другари от няколко звена вече са осъзнали грешката си, търсят помощ, за да осигурят възможността да се върнат безопасно в постоянните си бази. Тази помощ вече е оказана от нас на всички бойци и командири, които са я поискали. Моля, проявете благоразумие и се свържете възможно най-скоро с представителите на руското Министерство на отбраната или правоприлагащите органи. Ние гарантираме сигурност за всички".

Контратерористична операция - в Москва, Московска област и Воронежка област

В Москва, Московска област и Воронежка област е въведен режим на контратерористична операция, предаде ТАСС, като се позова съобщение на руския Национален комитет за борба с тероризма

"С цел предотвратяване на възможни терористични актове на територията на град Москва и на Московска и Воронежска области е въведен режим на контратерористична операция", се казва в съобщение на комитета.

Кметът на Москва Сергей Собянин обяви, че в столицата са отменени всички масови мероприятия.

Министерството на извънредните ситуации пък отложи запланираното за днес връчване на дипломите на випускниците от ведомствените вузове. Церемонията беше планирана да се състои на Червения площад.

В Москва въвеждането на режим на антитерористична операция предвижда проверки на документите за самоличност и на колите по улиците на града и временно преустановяване на комунакационните услуги, ако се налага, посочва Франс прес.

Засега всички общински услуги функционират нормално, движението в града не е нарушено, поясни кметът Собянин и благодари на жителите за тяхното разбиране и тяхното спокойствие.

Същевременно многокилометрови задръствания се образуваха днес по магистрала "М4 Дон" в Ростовска област, съобщи губернаторът на областта Василий Голубев. Това се дължи на въведените по-рано днес там ограничения на движението по някои участъци на магистралата. Властите са поръчали на съответните служби да доставят всичко необходимо на хората, озовали се блокирани в задръстванията.

А московският транспортен департамент обяви, че днес може да има отмяна или закъснение в потеглянето на автобуси от Москва по южното направление.

За втори път в рамките на последните 10 часа руските власти нахлуха в централата на "Вагнер" в Санкт Петербург. 

Очаквайте подробности.