"Г-н Борисов, няма да мине номерът." 

Това обяви съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ Атанас Атанасов по бТВ в събота сутрин след няколко поредни дни на покачване на напрежението между двете първи сили в парламента.

"Това е част от плана. Ще искаме осветляване на политическите сили и в частност на ГЕРБ. За да се види, че ГЕРБ не подкрепя правителството, което заедно избрахме. Искаме обратно", добави той.

И според Атанасов Борисов си е променил подхода, след като Иван Гешев бе свален от поста главен прокурор и заменен с Борислав Сарафов.

„Това беше важен фактор, защото Борисов се страхуваше Гешев да не му отмъсти. Страхуваше се да не бъде арестуван за по-дълго време. Примката се разхлаби и сега прояви смелост да атакува правителството, което трябва да подкрепя“, смята лидерът на ДСБ.

По думите му в парламента ГЕРБ постоянно си прави алтернативно мнозинство с ДПС и „Възраждане“.

„ГЕРБ не се държи коректно. Както и да наричаме това правителство, то е общо“, подчерта той.

"Не сме препрали Борисов, но той продължава да се опитва да използва нашата пералня. Няма да му позволим", добави.

По думите на Атанасов властта е "изпълнителната власт е в клещи между Радев и Борисов“,

Той определи, като „лоша манипулация“, изказването на президента, че правителството тласка България във война, защото ще дадем помощ на Украйна. Атанасов подчерта, че имат данни, че откакто е започнала войната, най-много помощ е заминала по време на последния служебен кабинет.

Според него основен фактор за сегашното поведение на Борисов и ГЕРБ са местните избори.

„Наближават местните избори. Ние ще бъдем сериозни опоненти на ГЕРБ на тях", заяви той.

И добави по повод заявката от вчера, че ПП-ДБ може да поиска оставката на собственото си правителство, ако ГЕРБ не изпълнява договореното:

„Даваме си сметка колко ще е тежко решението България да остане без редовно правителство в навечерието на местните избори".

Атанасов смята, че сключването на коалиционно споразумения не е най-важното, не била важна формата, а да се изпълняват ангажиментите.

По същото време в събото сутрин по Нова тв другият съпредседател на "Демократична България" Христо Иванов повтори същите основни моменти - колко е важно ГЕРБ-СДС да изпълнява публично поетите си ангажименти, за да има правителство.

„Всяко едно от нещата, които поставихме като изисквания в декларацията от вчера са изрично написани в декларацията, която заедно Денков и Габриел прочетоха пред медиите, когато се формира правителството с втория мандат. Нямаме нови искания”, припомни Иванов.

„Ако не започнем да променяме условията, при които се упражнява властта, не може да стабилизираме политическата ситуация. Нямаме взаимни доказателства, че имаме едни и същи политически цели”, добави той.

И още: „Нашата категоричност не е да хвърлим кърпата, а да променим страната и да я реформираме".