Нова телевизия разпространи днес снимка на четирима от общо шестимата задържани в Судан българи.

Те са в добро състояние и са настанен в един от лагерите на въоръжените антиправителствени групировки, които приземиха хеликоптера им.

Шестима българи изпълняваха с хеликоптера полет по програма на ООН на 26 януари. Машината летеше от Румбек в Южен Судан за Хартум - столицата на Судан. Тя е собственост на българската авиокомпания "Хели еър".

Хеликоптерът извърши принудително кацане в южната част на Судан.

Намиращите се на борда шестима български граждани – трима души екипаж и трима служители на компанията, са задържани от групировката "Народно движение за освобождение на Судан-Север". Това е северното крило на бунтовниците, които се сражават с правителствените части и извоюваха независимостта на Южен Судан.

"В понеделник имахме полет на наш хеликоптер. Това е техническо прелитане, където в Хартун трябваше да бъде направен технически преглед на хеликоптера и заменени някои от компонентите. Нашият оперативен център забеляза, че хеликоптерът е на едно място, няма скорост, което значи, че е приземен”, обясни за Нова телевизия Георги Спасов - председател на борда на директорите на „Хели еър”.

"Първото, което ни мина през ума, е, че има някаква катастрофа. Но при анализа ни направи впечатление, че сигнализацията не сработи. За нас това беше първият сигнал, че с екипажа нещата са благоприятни и че кацането е контролирано”, коментира още Спасов.

Чак вечерта той получил информация, че екипажът е в добро състояние, настанени в един от лагерите на въоръжените групировки."

"Този район се води забранена зона за полети, но ние не знаехме това”, поясни Георги Спасов.

Външният министър Даниел Митов заяви по-рано, че София е в непрестанен контакт с ООН, чиито представители водят диалог с властите в Судан.