Четиридесет и пет минути след полунощ днес Карнобат беше събуден от експлозии. Те са предизвикани от пожар в склад за военни материали собственост на бинесмена Емилиян Гебрев, предаде БНР.

Няма пострадали, опожарено помещение е изгоряло напълно.

Преди година пак пожар предизвика взрив в друг склад за боеприпаси на същото място, припомни радиото. 

В изгорялата сграда е имало материали за производство на отбранителни продукти, каза Гебрев пред БНР.

"Някъде около полунощ - в 00:45, един непонятен силен пожар избухва. Слава Богу, че няма наранен човек, слава Богу, че няма обгазен, няма нищо", каза бизнесменът, цитиран от БНР. "По-важното е, че с хората всичко е наред. В склада е имало военни материали и поради тази причина не е имало класическите взривове, които са с боеприпаси, дълго време продължават и летят на най-различни посоки. Няма такова нещо".

Причината за пожара още се изяснява, добави той. ДАНС разследва случая, казаха пред БНР от бургаската полиция.

Районът около унищожения склад е ограден и недостъпен. Складовете за военни материали и боеприпаси се намират на 6-7 километра от Карнобат.

Премиерът Николай Денков възложи на Министерството на икономиката и индустрията и МВР - Главна дирекция „Национална полиция“, направление „Контрол по общоопасните средства“ и Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, да извършат проверки и да предприемат превантивни действия за сигурността на държавни и частни производствени предприятия от българската военна индустрия, съобщи по-късно днес правителствената пресслужба.

Екипи на институциите ще направят посещения в няколко обекта утре. Целта е спешно да се подсилят мерките за сигурност на предприятията и хората в сектора. Освен сигурността на гражданите, предприятията и районите около тях, приоритет на правителството е и цялостната подкрепа за развитието на българската отбранителна индустрия, ключова за икономиката на страната, се казва още в съобщението. Във връзка с взривовете от снощи, в ход са протоколите за реакция, посочва то.

С оглед на ситуацията, министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов възложи засилване на мерките за сигурност на всички държавни заводи от военно-промишления комплекс и районите около тях, информира още пресслужбата на правителството.

Гебрев изпадна в кома през 2015 г. и представители на западни правителства и разузнавателни служби смятат, че е бил отровен с "Новичок" от офицери от ГРУ (руското военно разузнаване). И той самият той е предполагал публично, че взривът в склада му миналата година също е тяхно дело, като мотивът са вероятни доставки на боеприпаси за Украйна. Гебрев твърди, че от 2014 г., т.е. от подписваните на Минските споразумения не е правил такива доставки.  В периода от 2011 до 2020 г. имаше експлозии в четири обекта, свързани с компанията му.