Отборът на "Алпин" от Формула 1 си осигури финансова помощ от 200 милиона евро от група инвеститори, включително холивудската звезда Райън Рейнолдс, обявиха от компанията-майка "Рено".

Групата, съставена от Otro Capital, RedBird Capital Partners и Maximum Effort Investments, придоби дял от 24 процента от тима, определяйки стойността му на 900 милиона евро.

Компаниите са работили и с други спортни отбори като "Далас Каубойс" в американския футбол и уелския футболен клуб "Рексъм", който Рейнолдс купи в края на 2020 г. Поради което е обяснимо сега защо фокусът на медиите пада най-вече върху актьора и продуцент, чийто бизнес вече се простира и отвъд киното. 

Под ръководството на Рейнолдс и колегата му в Холивуд Роб Макелхени уелският "Рексъм" - третият най-възрастен футболен клуб в света, спечели титлата в петото ниво на английския футбол (Националната лига) и се класира за четвърта дивизия - Лига 2 за първи път от 15 години насам.

Двете звезди не крият, че искат някой ден отборът им да достигне до Висшата лига и играе в турнирите на УЕФА.

"Сътрудничеството ни е важна стъпка към подобряването на представянето ни на всички нива, коментира изпълнителният директор на "Алпин" Лоран Роси, цитиран от агенция ДПА. - Генерираните допълнителни приходи ще бъдат реинвестирани в тима, за да ускорим допълнително нашия план, насочен към настигане на топ отборите по отношение на най-съвременните съоръжения и оборудване.“

Френският отбор, който в момента е пети при конструкторите във Формула 1, търсеше инвестиции в стремежа си да намали разликата с водещите екипи в надпреварата като "Ред Бул", "Ферари" и "Мерцедес".

Новината е част от още по-обширно съобщение от "Алпин", според което компанията поставя началото за достигането на 8 милиарда евро приходи през 2030 г. и отбелязване на печалба още през 2026-а.