Обединихме се около идеята, че нашата амбиция е юли да има иницииран проект за конституционни промени. Това заяви министърът на правосъдието Атанас Славов след среща в парламента между ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ).

"Амбицията е за 180 гласа, бърза писта, затова предстоят срещи в следващите дни в Народното събрание и с колегите от БСП, и с "Има такъв народ", посочи той.

В отговор на въпрос Славов каза, че ще има среща и с ДПС.  

"Относно управленската програма голяма част от нещата вече са договорени, трябва да се изчистят и синхронизират позициите", коментира министърът.

Относно формата на споразумението, което да подпишат ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, той посочи, че в декларацията на ПП-ДБ е била дадена формулата за такова споразумение.

"То не е коалиционно, но е търсене на съгласие за конкретни политики, за конкретни законопроекти, така че да имаме реформаторско управление", обясни Атанас Славов.

И допълни:

"Амбицията ни е да се случат конституционните реформи, това е заявка изобщо на съществуването на кабинета, това легитимира управлението и се надявам да бъде постигнато съгласие за това, като разговорът ще премине и, разбира се, в конституционната комисия".

Министър Славов потвърди, че в рамките на седмицата - четвъртък или петък, ще сезира Върховния административен съд по отношение на избора на Борислав Сарафов за изпълняващ функциите главен прокурор.

Десислава Атанасова (ГЕРБ) също потвърди, че се търсят допирни точки за общ законопроект за промяна на Конституцията.

И той да се внесе от мнозинство, което след това да има ангажимент да гласува този проект.

"В готовност сме да обсъждаме голяма част от идеите и с останалите парламентарни групи", уточни Атанасова.

По думите й това е първа такава среща, на която да бъде очертана посоката, а детайлите щели да дойдат, когато заработи и комисията по конституционни въпроси.