Министърът на земеделието Кирил Вътев защити българското розово масло на среща с колегите си от страните членки на ЕС в Люксембург.

Той постави въпроса за етикетите на това масло на заседание на Съвет „Земеделие и рибарство“.

„По отношение на етеричните масла казах, че има вековни традиции и е доказана тяхната безопасност. Едновременно 10 лаборатории в света са доказали безопасността на българското розово масло и лавандуловото масло. Можем да спорим смело, защото имаме достатъчно научни аргументи“, изтъкна той пред български журналисти.

Той допълни, че в кафето има 21 метагенни съставки, но концентрацията е малка и не създава заплаха за човешкото здраве. По сходен начин стоят нещата и със съставките в розовото масло.

“Дозата прави отровата, дозата прави лекарството”, обобщи Кирил Вътев.

Според него е приемливо етикетите да съдържат пояснение, че в съставките има алерген. Министърът очаква въпросът да бъде обсъден.

“Би трябвало да има достатъчно аргументи за наклоняване на везните в полза на истината. Струва ми се пресилено, розата е символ на България”, допълни той по повод предложенията на Европейската комисия за промяна на класификацията на етеричните масла.

Единствената страна от ЕС по думите на Вътев, която продължава да бъде против нас, е Нидерландия.