Живак, пестициди, пластификатори и дори редкоземни елементи - този коктейл, може да бъде открит в косите на френските сенатори, предаде Франс прес.

Това е станало ясно от анализ на коси на 26 френски сенатори. През юли миналата година те отрязали кичур от косата си и я предоставили за анализ на частната и независима лаборатория "Токсийк" (tocSeek), която открива по принцип следи за наличието на 1800 замърсители и 49 метала.

Резултатите от анализите на косите на сенаторите бяха публикувани днес, съобщи БТА.

По този повод сенаторката Анжел Превил заяви: "Това е сигнал за тревога. Ако такива неща могат да бъдат открити в косите ни, това ще рече, че ние сме заразени". Превил е силно ангажирана с екокаузи, бори се основно срещу замърсяването с пластмаси, припомня агенцията.

Анализите показаха, че в косите на 93 процента от сенаторите има наличието на редкоземни елементи, срещащи се в смартфоните и в други "умни" технологии, превзели ежедневието ни, сред които и екрани на лаптопи, батерии на електромобили или хибридни превозни средства и др. 

Това предоминиране на редкоземни елементи в косите на сенаторите спрямо косите на обикновените хора може вероятно да бъде обяснено от това, че те използват повече комуникационни средства в качеството си на народни избраници.

Наличието на живак пък не е изненадало никого, защото той присъства и в стоматологични амалгами или в някои риби.

Всички тествани сенатори са също така заразени с най-малко един пестицид. 45 различни продукта от този сорт бяха идентифицирани в косите им, сред които и пестицид, забранен в Европа от 2008 г. - карбофуран.

А пластификаторът диоктилфталат е бил открит при 69 процента от сенаторите. Пластификаторите се използват, за да се придаде гъвкавост на пластмасите.

Според Матийо Даволи, съосновател на лабораторията, извършила анализите, с изключение на редкоземните елементи резулатите са очаквани и отговарят на онова, което се наблюдава обикновено и сред населението. Това говори и за регулярно и повторяемо излагане на замърсители, присъстващи в храните и в козметичните или хигиенните продукти. Според него дългосрочното "замърсяване" може да породи хормонални нарушения и да доведе до хронични, автоимунни, нервнодегенеративни болести и дори до рак.

Що се касае до редкоземните елементи седем сенатори и сенаторки са значително заразени, казва Ян Шантрел, представител в парламента на французите извън Франция, по-специално Канада. След като променил навиците си, той приел да се подложи на повторен тест идната есен заедно с двама  свои колеги, при които имало симптоми, които биха могли да са свързани с нетърпимост към магнитни полета - голяма умора, главоболие....

Прекъсване на безжичния интернет по време на сън, избягване да се използва смартфонът като будилник -  всички тези малки жестове биха могли да имат въздействие и биха намалили излагането на замърсители, съветват сенаторите и представителите на лабораторията.

На изследвания са били подложени и парламентаристи от Националното събрание, долната парламентарна камара. Там са били анализирани косите на 14 депутати. Предстои обявяване на резултатите.