Филмът „Близо“ на белгийския режисьор Лукас Донт, заради който симпатизанти и депутати от „Възраждане“ се опитаха да спрат прожекции у нас, спечели Европейската филмова награда на публиката LUX за 2023 г.

Победителят бе обявен на церемония в Европейския парламент в Брюксел.

Донт спомена България при приемането на наградата:

"Прекрасно е да изпитваме толкова много любов от европейската публика към нашия филм, в който говорим за интимност и връзка. Особено във време, когато тези ценности са под натиск навсякъде, включително и в ЕС. В България две прожекции на "Близо" бяха прекъснати от екстремисти, в Италия правата за осиновяване на гей двойки са под натиск, в Унгария има забрана за т.нар. "ЛГБТ пропаганда"."

Другите четири филма, номинирани за наградата, бяха “Алкарас“ на испанската режисьорка Карла Симон, „Изпепеляващи дни" на Емин Алпер от Турция, „Блуждаещ огън" на Жоао Педро Родригеш от Португалия и „Триъгълник на тъгата” на Рубен Йостлунд от Швеция.

Филмът победител бе избран чрез комбиниране на публично гласуване и вот от страна на евродепутатите. Всяко гласуване имаше тежест от 50%. Платформата за награди получи около 45 000 оценки (отзиви по скалата от една до пет звезди) от европейските зрители и 360 от членовете на ЕП.

“Близо“ е копродукция на Белгия, Франция и Нидерландия. Той разказва за приятелство между 13-годишните момчета Лео и Реми.

Творбата предизвика неприязънта на партия „Възраждане“, която го обяви за гей пропаганда. Три пъти в продължение на две седмици нейни привърженици и депутати атакуваха киносалони, където филмът се прожектираше. Това се случи в София, Пловдив и Варна.