Най-големият проблем в София, а и в България е липсата на амбиция. Това заяви кандидат-кметът за столицата Васил Терзиев, номиниран от "Продължаваме промяната - Демократична България" и "Спаси София".

Терзиев призна, че няма как да се твърди, че нищо в София не е свършено за последните 10-15 години. Като добър пример за нещо свършено той даде изграждането на метрото.

"Нашите претенции не са, че нищо не е свършено. Въпросът е за 20 млрд. и отгоре инвестиции за последните 15 години какво сме получили като количество и като качество. Искаме да се случват по-бързо", каза Терзиев.

Според него липсата на амбиция ни е проблем като общество.

"Ние се задоволяваме с това как нещо е било през годините. "Това винаги си е било така". Този разговор съм го водил във всякакъв контекст. Можем много повече. Това съм го видял в бизнеса. Постигнали сме глобален успех с много компании, редица инициативи. Не можем да се задоволяваме с това София да бъде такава, каквато е", обясни Терзиев.

Той допълни, че дълбоко вярва, че успелите хора са тези, които трябва да се връщат към обществото.

"Идват моменти, когато трябва да направиш този избор - дали да стоиш отстрани, да гледаш какво се случва и да си недоволен, или просто да направиш нещо по въпроса, когато имаш тази възможност", заяви той.

И допълни, че е имал доста политически предложения през годините.

"Включително имаше отворен разговор да бъда кандидат за кмет и на миналите избори. Тогава предложението беше от "Демократична България". Бил ми е предлаган и министерски пост - икономика, иновации, още преди "Продължаваме Промяната", допълни той.

Именно сега обаче той почувствал, че може да бъде полезен.

"Сега имаше нужда да намерим път към това да обединим всички тези формации около едно, за да имаме най-добри шансове да спечелим София и да я управляваме качествено", обясни кандидатът за кмет на столицата.

Терзиев обясни, че се стреми да изгради екип, който да може да реши проблемите на София.

"Ние си представяме да има повече усилия да се запази зеленината на кварталите, да се облагородят зелените площи, да се атакува презастрояването и да бъде решен проблемът с паркингите", поясни той, като даде заявка за строежи на паркинги и зониране.

Кандидат-кметът се обяви за интелигентно строителство, за да не се нарушава комфортът на живущите в даден район.

"Спиране на хаотичното строителство и спазване на стандартите", допълни Терзиев.

Във връзка с трафика ще се мисли за промени в зонирането. Централна за него е и темата за образованието.

"Ако не оправим този проблем, ще продължаваме да страдаме от всички други. Много е важно децата ни да прекарват време в училище в една хубава среда. Децата и майките да чувстват, че това е най-сигурната среда", обясни Терзиев.

И допълни:

"Трудно ми е да приема, че може да се построят 15 големи сгради на една улица за една година, а не можем да построим 50 детски градини за 4 години в цяла София. Просто не мога да го приема".