Южнокорейците станаха с една или две години по-млади, тъй като нов закон привежда в съответствие двата традиционни метода за отчитане на възрастта на нацията с международните стандарти, предаде Би Би Си.

Законът отменя една традиционна система, според която южнокорейците са навършили една година при раждането, като се брои времето в утробата.

Друга традиционна система смяташе, че всички остаряват с една година на всеки първи януари, вместо на рождените им дни.

Преминаването към отчитане на възрастта въз основа на датата на раждане влезе в сила в сряда.

Президентът Юн Сук Йол настоя силно за промяната, когато се кандидатира за поста миналата година. Традиционните методи за преброяване на възрастта създават "ненужни социални и икономически разходи", каза той.

Например възникнаха спорове за изплащането на застраховки и за достъпа до правителствени програми за подпомагане.

Преди това най-широко използваният метод за изчисление в Корея беше вековната система за „корейска възраст“, при която човек навършва една година при раждането си и прибавя още година на 1 януари. Това означава, че бебе, родено на 31 декември, ще навърши две години на следващия ден.

Отделна система за „отчитане на възрастта“, която също традиционно се използваше в страната, смята, че човек е на нула години при раждането си и добавя година на 1 януари.

Това означава, че например към 28 юни 2023 г. човек, роден на 29 юни 2003 г., е на 19 години по международната система, на 20 по системата за „отчитане на възрастта“ и на 21 по системата на „корейската възраст“.

Депутатите гласуваха за премахване на традиционните методи за преброяване миналия декември.

Въпреки преместването, много съществуващи закони, които отчитат възрастта на дадено лице въз основа на системата за „отчитане на възрастта“ на календарната година, ще останат. Например, южнокорейците могат да купуват цигари и алкохол от годината - не от деня - когато навършат 19 години.

Трима от четирима южнокорейци също подкрепят стандартизацията, според проучване на местната фирма Hankook Research през януари 2022 г.

Традиционните методи за отчитане на възрастта се използват и от други източноазиатски страни, но повечето са се отказали от тях.

Япония прие международния стандарт през 1950 г., докато Северна Корея последва примера през 1980 г.