Един на всеки 10 души с високо кръвно налягане страда от резистентен на лечение тип хипертония, като тези пациенти не винаги получават правилните лекарства, показва ново проучване, цитирано от ЮПИ.

„Явно резистентната хипертония (РХ) е по-често срещана, отколкото мнозина биха предположили“, казва изследователят д-р Джоузеф Ебингър, доцент по кардиология в Института по сърдечни болести „Шмид Харт“ към болницата „Сидърс-Синай“ в Лос Анджелис.

„Научихме също така, че в рамките на тази високорискова популация има големи различия в начина, по който се лекува високото кръвно налягане, което е пример за необходимостта от стандартизиране на грижите“, добави д-р Едингър.

Екипът на Ебингър събрал данни за повече от 2,4 милиона пациенти, 55% от които имали високо кръвно налягане. От тези пациенти с хипертония при 9 на сто е била резистентна, пише БТА.

„Голямо количество данни ни казват, че пациентите с РХ, в сравнение с тези с нерезистентни форми на хипертония, са изложени на по-голям риск от неблагоприятни сърдечносъдови събития“, казва ученият и добавя: „Идентифицирането на тези пациенти и възможните причини за повишеното им кръвно налягане става все по-важно“.