Животът е непредсказуем и никога не знаете кога могат да възникнат неочаквани разходи. От внезапна нижда от медицинска помощ до повреда на автомобил, неочакваните разходи могат да нанесат щети на вашите финанси и да нарушат финансовата ви стабилност. В такива ситуации е от съществено значение да имате план за действие, за да избегнете изпадането в дългове или финансов стрес.

В тази статия, с подкрепата на Easy Credit ще обсъдим някои ефективни начини да се справите с неочакваните разходи и да останете финансово подготвени за всякакви непредвидени обстоятелства.

Независимо дали живеете от заплата до заплата или току-що сте започнали да трупате спестявания, нашите съвети ще ви помогнат да преминете през трудни финансови времена с лекота и увереност. Да започваме! 

Оценете спешността на разхода

Когато се сблъскате с неочаквани разходи, важно е да оцените спешността на ситуацията, преди да предприемете каквото и да е действие. Това може да стане, като се вземат предвид няколко фактора, като необходимата сума пари, крайният срок за плащане и последствията от неплащане навреме.

Например, ако разходът е спешен медицински случай или сметка, която може да доведе до прекъсване на услуги като електричество или водоснабдяване, тогава той може да се счита за спешен и изисква незабавно внимание.

В същото време, ако разходът е относително малък и може да изчака до следващата ви заплата или когато разполагате с достатъчно средства, тогава може да не е необходимо да предприемате драстични мерки като теглене на онлайн кредити веднага или нарушаване на спестяванията.

Също така е важно да вземете предвид всички други финансови задължения, които имате, и как този неочакван разход може да повлияе на способността ви да се издължите.

Намалете несъществените разходи

За да ви остават пари за важните разходи, трябва да намалите несъществените такива. Често излизане по ресторанти, кино, прекалено скъпи подаръци за рождени дни, необосновано скъпи дрехи и обувки - човек може да живее съвсем добре и без да пилее пари за какво ли не.

Разгледайте разходите си, вижте за какво харчите и си помислете “наистина ли имам нужда от това или просто пазарувам от скука”. Ще се изненадате колко пари ще спестите само с този простичък въпрос.

Разгледайте възможностите за заем

Понякога най-лесният да потушите неочакван разход е да вземете онлайн кредити веднага, да се разплатите и после систематично и в срок да погасявате вноските. Това ще подобри значително финансовата ви дисциплина и ще ви даде възможност да планирате разходите си вбъдеще по-добре. 

  • На финала нека обобщим плана ви за действие при възникване на неочаквани разходи:
  • Преценявате спешността на разхода и отлагате, ако е възможно
  • Прекратявате излишните харчове и пренасочвате средствата за решаване на проблема
  • Помагате си с кредит.

----

!Настоящата статия не съдържа професионални съвети и не взима предвид специфични за Вас обстоятелства. При необходимост от професионален съвет се обърнете към специалист. Настоящата статия е представена от „Изи Асет Мениджмънт“ АД, собственик на търговската марка Изи Кредит, с рекламна цел.