На 100 години почина българският режисьор, сценарист, писател и общественик Анжел Вагенщайн.

„Най-голямото, топло и състрадателно сърце спря да бие.

Погребението ще се извърши в най-тесен семеен кръг. Поклонението ще се състои в Софийската синагога на трийсетия ден от смъртта, както повелява еврейската традиция“, съобщи внучката му Жаклин Вагенщайн във фейсбук. 

"С голяма болка споделям тъжната новина за кончината на Анжел Вагенщайн", написа и председателят на "Шалом" д-р Александър Оскар.

"Имах честта и късмета да познавам и общувам отблизо с Анжел и всяка среща с него бе невероятно изживяване.

Блестящ сценарист и писател, Анжел бе преди всичко хуманист и борец за социална справедливост.

Еврейската общност в България загуби едно от най-ярките си лица.

Искрени съболезнования на Джаки, Раймонд и цялото семейство.

Светъл път, Анжел и до нови срещи!

Зихроно ливраха!", добави известният офталмолог.

"Забележителен рицар на духа и българската култура, притежаващ несравнима мъдрост и ерудиция, той бе непреклонен радетел за утвърждаването на общочовешките ценности", написа в съболезнователното си писмо президентът Румен Радев.

Анжел Вагенщайн е роден на 17 октомври 1922 г. Създател е на сценариите на 52 игрални, документални и анимационни филма, произведени в девет страни. Автор е на пиеси за възрастни и деца, поставени в България и чужбина. Написал е седем книги, издадени в Германия, Русия, Франция, Чехия, Съединените американски щати, Канада, Австралия, Нова Зеландия, Македония, Испания, Полша, Италия, Израел. Филмът по негов сценарий „Звезди“ от 1959 година на режисьора Конрад Волф е удостоен със Специалната награда на журито на кинофестивала в Кан. Сред най-известните му сценарии са тези за филмите „Допълнение към закона за защита на държавата“, „Гоя“, „Звезди в косите, сълзи в очите“, „Борис I“ и „След края на света“. През 1980 г. е член на международното жури на 30-ия Берлински международен кинофестивал.

Романите от трилогията „Петокнижие Исааково”, „Далеч от Толедо” и „Сбогом, Шанхай”, посветени на съдбата на европейските евреи през Втората световна война, са удостоени с национални и международни награди, в това число, европейската награда за литература „Жан Моне“ и годишните литературни награди на Съюза на българските писатели, на Сорбоната и ЮНЕСКО.

Починалият на 100 години Вагенщайн е ярка, не лишена от противоречия, личност. Прекарва детството си във Франция. След амнистия семейството се завръща в България. Вагенщайн става член на РМС на 16 години. Бил е партизанин, има смъртна присъда. След 1944 г. завършва кинодраматургия в Москва. През 80-те години на миналия век става член на Комитета за защита на Русе. Един от 12-те интелектуалци, поканени на закуска от президента на Франция Франсоа Митеран във френското посолство в България през януари 1989 г. Участва в Кръглата маса от страна на БСП. Във ВНС е депутат от БСП. Носител на френското звание „Офицер на Ордена за заслуги към нацията“.