Един от най-разпространените изкуствени подсладители - аспартамът, ще бъде обявен за "възможно карциногенен" следващия месец. Това съобщава агенция Ройтерс като се позовава на два независими един от друг източника.

Аспартамът е използван в различни продукти - диетичните безалкохолни напитки с нула захар, в повечето разтворими сокове, както и в някои медикаменти. Използва се също така при приготвянето на дъвки и бонбони без захар, както и в производството на диетични храни, предназначени за диабетици. През юли той ще бъде квалифициран като "възможно карциногенен за хората" за първи път от Международната агенция по изследвания на рака (IARC), звено на Световната здравна организация.

По-рано този месец агенцията приключи с оценката си дали става въпрос за потенциална опасност или не която се основава ва публикувани доказателства.

Тук не се взема предвид какво количество от даден продукт човек може да консумира без опасност за здравето си. Тези препоръки за употребата идват от друг орган на СЗО - Експертният комитет по добавки в храните, важни са и препоръките от националните регулатори във всяка страна.

Ройтерс припомня, че подобни оценки от агенцията обаче в миналото за дадени продукти са предизвиквали притеснения сред потребителите за здравето им, водели са до съдебни процеси, а производителите е трябвало да преосмислят рецептите си или да минат към алтернативи. Има и критики - че се създава паника и объркване сред потребителите, които далеч не са експерти.

От 1981 г. СЗО казваше, че аспартамът може да се консумира при определени ограничения. Например при тегло 60 кг, даден човек трябва да изпие всеки ден между 12 и 36 кенове диетична сода, в зависимост от съдържанието на аспартам в напитката, за да се окаже в риск.

През май Световната здравна организация излезе със становище, че не препоръчва консумацията на заместители на захарта с цел контролиране на теглото, тъй като употребата им в дългосрочен план увеличава риска от напълняване и затлъстяване. 

Тези продукти, които не съдържат захар, могат да помогнат при отслабване или да предотвратят покачването на телесното тегло само в краткосрочен план. Експертите на СЗО анализират множество проучвания за консумацията на такива подсладители. Изследванията показват, че дългосрочната им употреба е свързана с повишен риск от диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания и дори смърт в проучванията, проведени сред възрастни. С деца е направен по-малък брой изследвания.

Доказателствата, които подкрепят идеята, че консумацията на сладки напитки със заместители на захарта допринася за намаляването на мазнините, са малко, отбелязват специалистите. Две проучвания обаче показват, че напитките с подсладители вместо захар намаляват кариесите. СЗО препоръчва консумацията на захар да бъде ограничена.

Аспартамът е обект на множество изследвания от години. Обявените миналата година резултати от проучване чрез наблюдение сред 100 хил. души във Франция сочеше, че хората, които консумират големи количества от изкуствени подсладители, в това число и аспартам, имат съвсемо леко завишен риск от развиване на рак, припомня Ройтерс.

Преди това имаше проучване на института "Рамазини" в Итаия от първите години на новия век, в което се посочваше, че някои видове рак при мишки и плъхове се свързват с аспартама. Първо изследване не доказваше връзката между този подсладител и увеличения риск от рак, а за методологията на второто проучване бяха повдигнати някои въпроси.

Аспартамът е разрешен за употреба от регулаторите по цял свят, след като се направени оценки на съществуващите доказателства, а големите производители на храни и напитки от години бранят употребата на тази съставка в продуктите си. IARC каза, че в юнския си доклад е направила оценка на 1300 изследвания по темата. Индустрията има сериозни проблеми как да балансира между вкусовете на потребителите и опасения, свързани със здравето. Така Pepsico премахна аспартама от напитките си през 2015 г., но година по-късно пак го върна, а през 2020 г. отново го махна.

Определянето на аспартама като възможно карциногенен цели да се мотивират повече изследвания, казва пред Ройтерс източник, близък до IARC. Това щяло да помогне на регулаторите, потребителите и производителите да си извлекат по-обосновани заключения. Вероятно обаче пак ще събуди дебати и за ролята на IARC, както и за безопасността на подсладителите генерално.