Правосъдният министър Христо Иванов напомни, че предстои устен доклад на ЕК през лятото и времето за дейстия на правителството е ограничено. "Ако до лятото не успеем да покажем убедителни конкретни действия, това ще промени тона", заяви министърът пред БНТ.

Според Иванов докладът документира конкретните области, в които липсва напредък и е изчерпателен. Той изтъкна, че приетата стратегия за съдебна реформа е имала позитивно влияние върху тона на документа.

Мониторинговият доклад на Европейската комисия за напредъка на България беше публикуван вчера, като основен акцент бяха проблемите в съдебната система.

На въпрос за непрозрачните назначения в системата, Иванов отговори: "Правят се конкретни технически нормативни стъпки назаначенията да се правят по един по регулиран начин. Ключовият момент е ясната обосновка и ясните критерии защо един кандидатат е предпочетен - все още виждаме избори, които не са добре мотивирани. В този смисъл не може да имаме голяма увереност".

Иванов коментира и оценката за прокуратурата. "Докладът документира конкретни действия на прокуратурата и отчита фактология - общият извод е, че конкретни резулати в борбата с корупцията по високите етажи на власта няма", смята той.