Седмица след неуспелия бунт на наемниците от руската частна армия "Вагнер" съдбата на най-високопоставените руски военни остава неизвестна. Шефът на генералния щаб ген. Валерий Герасимов и заместникът му и командващ на въздушно-космическите войски Сергей Суровикин не се появяват публично, Кремъл отказва да коментира статуса им и това отваря пространство за всевъзможни спекулации.

Вчера те бяха, че Герасимов е фактически, макар и неофициално отстранен от командването на "специалната военна операция" в Украйна, а Суровикин - заподозрян в симпатии към "Вагнер", е арестуван. Дъщерята на последния отрече това в телефонно интервю, записано от руския провоенен Телеграм канал "База".

Днес руският сайт "Важные истории" предлага нова версия за Суровикин, цитирайки свои неназовани по име източници, близки до Генералния щаб и Федералната служба за сигурност (ФСБ). Според нея Суровикин е бил разпитан във връзка с Пригожиновия метеж и след това е бил пуснат.

Подозренията върху Суровикин са паднали, защото собственикът на "Вагнер" Евгений Пригожин месеци наред го хвалеше като най-професионалния руски военачалник.

Междувременно западни наблюдатели продължават да спекулират къде се намира сега Герасимов. От друга страна, отсъствието му от публичното пространство не означава непременно промяна в официалния му статут в руското военно ръководство, според вашингтонския Институт за изследване на войната (ИИВ).

И по-рано е имало периоди, през които Герасимов не се е появявал публично дълго време - особено от лятото на 2022 г. до зимата на 2023 г. (няколко седмици преди да бъде назначен за командващ операциите в Украйна). Тези периоди на отсъствие предизвикаха спекулации, че Кремъл или е заменил, или планира да замени Герасимов на поста му като началник на Генералния щаб.

Тогава Кремъл и руското министерство на отбраната реагираха предпазливо на изблиците на спекулации, като редовно потвърждаваха ролята на Герасимов като началник на Генералния щаб, въпреки че все още не са потвърдили ролята му след бунта на "Вагнер".

Засега няма доказателства, че началникът на руските Въздушно-десантни войски ген. Михаил Теплински е поел отговорност за руските операции в Украйна вместо Герасимов. Възможно е Путин все още да не е решил как да отговори напълно на бунта на Пригожин, включително - с решения за размествания в руския висш команден състав.

Докато подобна реакция от страна на Кремъл на бунта не стане по-очевидна, публичното отсъствие на Герасимов само по себе си не е показателно за настоящия му статус в ръководството на руската армия, пише ИИВ.