Френските власти извършиха стотици арести в петата поредна нощ на безредици, избухнали заради случая със застреляния от полицията 17-годишен Наел, който вчера беше погребан, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Според обобщени данни към 03:00 часа тази сутрин са били арестувани общо 486 души в цяла Франция, съобщи вътрешното министерство, но добави, че се отчита спад на насилието в сравнение с предишните дни на протестите заради смъртта на Наел М., който беше застрелян във вторник в парижкото предградие Нантер.

„Тази нощ беше по-спокойна благодарение на решителните действия на силите за сигурност“, написа в Туитър в ранните часове на днешния ден вътрешният министър Жералд Дарманен.

Преди това той съобщи пред журналисти, че за охрана на обществения ред през изминалата нощ са били разположени 45 000 служители на органите на реда - същия брой като предишната вечер.

Но властите изпратиха допълнителни полицейски сили към Лион, Гренобъл и Марсилия, които се превърнаха в арена на тежки безредици.

В Париж и региона, където бяха разположени около 7000 служители на органите на реда, по данни към 03:00 ч. арестуваните за изминалата нощ са били 194.

В Марсилия снощи полицията разпръсна група младежи на централния булевард „Канебиер“, съобщиха журналисти от Франс прес.

По данни към полунощ властите в Лион и Марсилия отчитат по-малко инциденти в сравнение с предишната нощ. Към 01:30 ч. в двата града е имало 77 арестувани.

Протестите заради смъртта на младежа от алжирски произход отново извадиха наяве сериозното расово напрежение в съвременна Франция и насочиха вниманието към действията на полицията, която отдавна е обвинявана в лошо отношение към малцинствата, отбелязва Франс прес.

Кризата е изключително неприятно развитие за президента Еманюел Макрон, който се надяваше да може да се съсредоточи върху изпълнението на програмата за втория си мандат след протестите около пенсионната реформа, избухнали през януари и продължили месеци наред.

Красноречиво за сериозността на кризата говори фактът, че той отмени планираното си държавно посещение в Германия, което се очакваше да започне днес.

Вчера застреляният Наел беше погребан в Нантер, предградието, в което той живееше. За погребението заедно с майката и бабата на убития тийнейджър се бяха събрали мирно стотици хора.

Траурната церемония се състоя в ранния следобед на съботния ден в джамията в Нантер.

В призивите за прекратяване на сблъсъците се включи и рядко вземащият отношение по обществени въпроси френски национален отбор по футбол, повечето от водещите играчи на който са от малцинствен произход.

„Насилието трябва да отстъпи място на скръбта, диалога и възстановяването (на щетите)“, заяви в петък футолната звезда Килиан Мбапе в публикация в социалните мрежи, публикувана и от името на селекцията.

Като мярка срещу безредиците движението на автобусите и трамваите във Франция след 21:00 ч. е спряно, забранена е и продажбата на пиротехника и запалими течности.

Южният пристанищен град Марсилия, по-специално централните части на града, но и пò северните квартали, които са по-бедни и отдавна пренебрегвани и които Макрон посети в началото на седмицата, се превърна в арена на сблъсъци и грабежи, отбелязва Франс прес.

Властите там предприеха още по-драстични мерки и спряха движението на целия градски транспорт след 18:00 ч., включително и на метрото. В срок до днес беше в сила и забрана за протести.

Към града бяха изпратени полицейски подкрепления, включително бронирани машини и два хеликоптера.

Макрон призова родителите да поемат отговорност за непълнолетните участници в размириците, една трета от които са „млади или много млади“.