Германия подкрепя Северна Македония за членството й в ЕС и признава идентичността, езика и културата на народа й. Сега Скопие трябва да изпълни обещаната промяна в конституцията си, за да отпаднат всички пречки пред членството на страната в европейската общност.

Това заяви в петък германският канцлер Олаф Шолц след среща със северномакедонския премиер Димитър Ковачевски.

Предподставка за членството на Северна Македония в ЕС е промяна в конституцията, която да признае съществуването на българското малцинство. От своя страна България не може да поставя вече нови изисквания към Северна Македония, заяви още той.

„Това е нормален интеграционен процес, в който всички условия са записани ясно и към тях не могат да бъдат прибавяни нови, отнасящи се до билатералните отношения“, заяви канцлерът.

Премиерът Ковачевски посочи, че промяната в конституцията вече е подготвена и призова опозицията в страната си да я подкрепи.

„Сега по-важно е бъдещето на Северна Македония и постигането на основната ни цел - членство в ЕС“, заяви той.

Ковачевски заяви също така, че е позитивно настроен за развитието на отношенията с България след избирането на нормален политически кабинет. В скоро време се очаква среща между външните министри на Северна Македония и България, заяви още македонският премиер.