В "страната на неограничените възможности" медицински хеликоптер все още няма, но пък има такъв, който прелита на метри над плажуващите на "Градина", зависва над морето и накрая хвърля... банкноти с лика на Тодор Живков. Като - явно заради интелекта и другите качества на изпълняващия, те не отиват при хората, а падат в морето.

Това е съкратената версия на абсурден случай от сутринта на Джулая на плажа на къмпинг  "Градина" между Черноморец и Созопол

Засега най-новото развитие е, че се очаква днес транспортният министър Георги Гвоздейков да се срещне с ръководството на дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация". Вчера пред бТВ министърът коментира, че инцидентът с хеликоптера, прелетял на метри над хората, е основание за освобождаване на директора на "Гражданска въздухоплавателна администрация". Той уточни още, че полетът е извършен в нарушение на установените правила.

"Хеликоптерът е направил няколко нарушения. Разпоредил съм да бъде извършена проверка. Първото нарушение е, че няма право да лети на такава височина. Видно от клипа – тя е 15 метра. Такъв полет се изпълнява минимално на 300 метра. Режимът за получване на разрешение за такъв полет е сложен, трябва да мине процедура, за да получи разрешение за полета", коментира още министърът.

"С възложената проверка вероятно ще има разговор с пилота, защото трябва да има санкции. Никой от компетентния орган не ме бе уведомил, аз съм техен ръководител" - заяви Гвоздейков. - "Ако аз не бях по-настоятелен, нямаше да знам и до момента какво се е случило", каза той по отношение на главната дирекцията ГВА.

На множеството кадри, разпространени в социалните мрежи през уикенда, се вижда как хеликоптерът е на доста ниско разстояние от плажуващите, както и че хора от кабината на вертолета разпръскват предмети. Оказа се, че това са фалшиви 100-доларови банкноти с лика на Тодор Живков.

В разпространена позиция на Министерството на транспорта се казва, освен че летателното средство не може да лети на по-малко от 300 метра над земята, е забранено и изхвърлянето на предмети от борда.

Поне плажуващите не са били "облъчени" от агресивната реклама, защото флайърите с бившия Първи на комунистическата държава са паднали предимно в морето.

„Хеликоптерът се въртеше в продължение на 10-15 минути. След това си отиде. Кръжеше много ниско. Имаше толкова народ, че всички крещяха, викаха - лудница. Хвърчаха някакви хартии, които отидоха в морето”, каза през уикенда пред Нова тв очевидецът Петър Обов.

„Това е някаква глупост. Ако се прави реклама, то това се случва по друг начин. Става въпрос за някаква щуротия”, е мнението и на спасителя Запрян Кехайов.

„Този, който е направил това нещо, трябва да мине и да събере тези материали. Нека да помислят кои отговорни институции да се намесят, защото това допълнително замърсява плажа”, посочи пред медията и друг турист от София.

И ние да добавим - "глупост" е най-меко казано.

Пред БНТ организаторите на полета заявиха, че са предприели всички мерки за безопасност. А брошурите били биоразградими.