Решението на Комисията за защита на конкуренцията за покупките на 7 интернет компании от Vivacom застрашава телекомуникационния пазар в България - това е позицията на PPF Telecom, групата, която включва телекома Yettel и инфраструктурните телекомуникационни компании CETIN.

"С решение, което според Yettel България и CETIN България противоречи на приетите европейски норми и практики, българската Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) одобри набор от сделки, които ще доведат до огромна концентрация на пазарен дял и власт в ръцете на VIVACOM и нейния краен собственик United Group", пишат от PPF Telecom в позиция.

Vivacom са лидер на пазара на фиксирана телевизия с 32,9% дял, и на фиксиран интернет с 31,4% дял. 

Според тях сделките ще дадат на Vivacom 70% от интернет пазара в Русе и 50% от този във Варна, Разград, Силистра и София-град. Решението идва след две години съдебни заседания до най-висока инстанция и след разпоредена от съда задълбочена проверка. 

Още по-притеснителна е и чакащата одобрение сделка за придобиване на Булсатком от страна на телекома. Това ще позволи на Vivacom да контролират 70% от разпространението на телевизия и 40% от фиксирания интернет.

"Такива пазарни дялове не са наблюдавани в нито една друга страна от Европейския съюз. Те ще отслабят конкурентния натиск на българския пазар на пакетни услуги, което може да доведе до по-малък избор за потребителите и в крайна сметка до по-високи цени. Yettel България и PPF Telecom смятат, че решението на КЗК показва явно незачитане на последните европейски решения, които предотвратяват сделки, които биха довели до концентрации на пазарна сила в отделни региони", пише още в позицията.

Според тях ключово за потребителите е да има стабилни, конкуретни и разнообразни пазари, които предлагат на потребителите свобода на избор, насърчават ценовата конкуренция и спомагат за прозрачността на бизнеса.

По-рано днес и A1 Group изрази изненада и притеснение относно решението на КЗК да одобри сделките.