"Широко затворени очи". Така определя премиерът Николай Денков обичайния досегашен подход на българските институции и официални лица към руската намеса пред "Политико", като онагледява ситуацията със заглавието на известния филм на Стенли Кубрик.

"Българският премиер: Няма повече да има "широко затворени очи" за руската намеса" - така се казва самата статия в изданието.

Все по-популярната проруска партия "Възраждане" напада офиси на ЕС в София, физически блокира депутати в парламента, заплашва хора на прайд събития и призовава враговете на руския президент Владимир Путин да бъдат заличени. И какво се случва? Почти нищо, пише днес "Политико".

Посочени са и серията от мистериозни експлозии в оръжейни заводи (наскоро отново имаше пожар в склад на Емилиян Гебрев в Карнобат - бел. ред.) - инциденти, които са под интензивно наблюдение, докато София увеличава оръжейното производство за износ за Украйна. Въпреки че това може да са руски атаки на българска територия, разследващи в София са обвинявани, че бездействат от години.

В интервю за "Политико" Денков заявява, че е крайно време да се прекрати това бездействие на органите на реда и службите за сигурност, когато става въпрос за случаи, в които вероятно Москва дърпа конците.

"Единственото нещо, което поисках от различни институции, е да прекратят да гледат в другата посока", казва премиерът, като добавя, че публичните му забележки спрямо "Възраждане" са били реакция на "лъжи", използвани "агресивно" от тази политическа сила и от други проруски партии с цел "сплашване на българското население" с прокремълска пропаганда.

"Те разпространяват лъжи в социалните медии, за да плашат населението и да се опитват да използват тази обстановка за политически облаги", казва още той. И добавя: "Тази агресия става все по-видима и не е нещо, което може да бъде оставено да се развива повече".

Изданието припомня как на 27 юни Денков директно нарича партията, чиято подкрепа е около 16 процента, "неофашистка" и я обвинява, че води "война срещу европейските ценности". 

"Всъщност лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов (тук изданието припомня и популярния му прякор - бел. ред) не се старае да прикрива своите пристрастия" пише "Политико" и обяснява за призивите на Костадинов след бунта на Прижогин да се премахне ненужният боклук, под който той разбира основно опонентите на Путин в България. Партията подготвя и референдум, за да се спре приемането на еврото, което е един от другите приоритети на Денков, оотбелязва още "Политико".

На въпрос дали не се опасява, че по-строг подход към "Възраждане" може да доведе до обвинения от партията, че е жертва на прозападни репресии, Денков казва, че се съмнява, че реториката на хората на Костадинов може да стане по-ожесточена - "те така или иначе го говорят".

Реформа на службите

Един от приоритетите на новото правителство е широка реформа на разузнавателните служби за изкореняване на агентите на Москва, съобщава още в интервюто българският премиер.

"Но опитите на властите се сблъскват с противопоставяне от президента Радев, възприеман като проосковски ориентирана фигура, който наскоро назначи шефове на различните служби за сигуност, за да предотврати всяка промяна в системата", пише "Политико".

Пред изданието Денков обяснява, че ситуацията ще се промени с приемането на нов закон, "освен ако президентът не промени възгледите си, което би било твърде разумно за него".

"До голяма степен съм убеден, че българският народ е проевропейски настроен. За съжаление той е жертва на много активна и много агресивна прокремълска, пропутинска пропаганда", казва Денков.

И още:

"На въпрос дали смята, че президентът Радев повтаря позицията на Русия от лично убеждение или изпълнява директни заповеди от Кремъл, Денков се засмя. След момент на размисъл той отговори: "Не мога да отговоря на тези въпроси. Не знам отговорите".

Той подчертава, че "трябва да обясним на хората какви са ползите от пълноправното членство в ЕС и в НАТО", според него "никога не е било обяснявано правилно".

Темата за военната помощ от България за Украйна също е засегната в интервюто. Пронатовското и проевропейско правителство на Денков бързо засили ангажиментите си за изпращане на оръжия в Украйна. Това не само сблъсква администрацията с Москва, но и с президента Румен Радев, бивш пилот на МиГ 29, който има двусмислена позицията спрямо членството на България в НАТО и е противник към предоставянето на военна помощ на Киев, пише "Политико".

Според Денков фактът, че властите никога не са гледали твърде внимателно на случаи като "Възраждане" и взривовете в оръжейните заводи, разкриват степента на руското влияние в българските институции, посочва още изданието.