Президентът Владимир Путин пътува из Русия с влак на стойност 7 милиарда рубли, или 70 милиона евро, съобщи Радио „Свобода“.

Програмата цитира разследване на центъра „Досие“, чиито журналисти получили документи от „Циркон Сервис“. Това е компанията, обслужваща президентския влак.

През 2017 г. „Циркон Сервис“ получила поръчка за производството на специален спортно-оздравителен вагон. Там има тренажорна зала и турска баня. Освен косметологични прибори във вагона има и апарат за изкуствена вентилация на белите дробове и дефибрилатор. Кабинетът е снабден с пълна звукоизолация. Фитнесзалата е оборудвана с татами, уреди за преса, тренажор за хиперекстензия и други.

Влакътна Путин  е снабден със специална система да буферизация. Заради нея не се губи телевизионният сигнал, когато влакът минава под мост.

Специалната композиция се състои от 22 вагона, но за едно пътуване обикновено се използват 10, твърди „Досие“. На някои от тях са монтирани бойни ядра за ответен огън при евентуално нападение.

„Циркон Сервис“ подготвя още няколко вагона за Путин, допълват журналистите от изданието. Един от тях е с мултимедиен център. Предстои производството на вагон-ресторанта със специални комуникации.

От „Циркон Сервис“ не са отговорили на зададените им от журналистите от „Досие“ въпроси.