Парламентът възложи на министъра на енергетиката да проведе преговори с министъра на енергетиката на Украйна или негов представител с цел продажба на оборудването, предназначено за проекта АЕЦ „Белене“. Решението беше прието със 155 гласа „за“ и 57 „против“, информира БТА.

Депутати от ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната-Демократична България“, ДПС и „Има такъв народ“ подкрепиха решението. "Против" гласуваха от „Възраждане“ и „БСП за България“.

Според приетото решение продажната цена не може да бъде по-ниска от тази, която България платила за оборудването - близо 1,2 млрд. лева. Предвижда се преговорите да се проведат в 60-дневен срок от влизането в сила на решението. Министърът на енергетиката следва да информира Народното събрание за предприетите действия и конкретните резултати от проведените преговори.

С днешното решение на Народното събрание се отменя предишно решение на парламента от 7 юни 2018 г. за възобновяване на действията по търсенето на възможности за изграждане на АЕЦ „Белене” съвместно със стратегически инвеститор, на пазарен принцип и без предоставяне на държавна гаранция, чрез отделяне на активите и пасивите за проекта АЕЦ „Белене” в отделно проектно дружество.

Предложението за продажбата на Украйна на закупеното оборудване за "АЕЦ Белене" ще бъде обект на преговори в следващите месеци, коментира тази сутрин премиерът Николай Денков в отговор на въпроси на граждани във Фейсбук.

Денков потвърди, че такова предложение е имало от страна на Украйна, но е потънало при служебния кабинет.

"Оказа се, че след първоначално проявения интерес нашето служебно правителство не е придвижило въпроса за това по дипломатически път", каза още премиерът.

Той съобщи, че чрез министъра на енергетиката сегашното правителство е повдигнало този въпрос.