Германското военно контраразузнаване предупреждава за увеличаване на шпионажа от страна на Русия и Китай срещу Бундесвера и Германия.

"От началото на руската война срещу Украйна през февруари 2022 г., Германия се позиционира чрез доставки на оръжия, боеприпаси и оборудване, както и чрез обучение на членове на украинските въоръжени сили в Германия и е разузнавана още по-интензивно от руските служби", се казва в годишния доклад на разузнавателната служба, цитиран от агенция ДПА.

Фактът, че германското правителство обяви 40 руски дипломати за нежелани миналата година, първоначално представляваше особено предизвикателство за руските служби. Това е отслабило "добре отрепетираните шпионски дейности" на руските дипломати, акредитирани в Германия.

Въпреки това руските разузнавателни служби почти сигурно ще се опитат да компенсират трайното увреждане чрез други методи за получаване на информация, смятат германските служби.

Намерението и възможностите за разузнаване и, ако е необходимо, саботиране на критични инфраструктури на държави от НАТО са "сериозна заплаха". Русия се стреми към силна държава и информационно предимство пред Запада и НАТО.

Контраразузнаването описва и "хибридни мерки за въздействие върху общественото мнение" през последните две години. Не само общественото мнение в Германия, но и населението в страните, където е разположен бундесверът - например в балтийските държави - е обект на руските мерки за влияние. Количеството на умишлено разпространяваната фалшива информация се е увеличило от началото на руската агресивна война срещу Украйна. Това има за цел трайно да навреди и да повлияе негативно на доверието на населението в страните от НАТО.