България ще подкрепи предложенията на министрите на външните работи на ЕС на Съвета по външни отношения за разширяване на обхвата на санкциите с лица, компании и образувания, които застрашават и подкопават суверенитета и териториалната цялост на Украйна. В същото време България предпочита по-скоро да се търсят възможности за задълбочаване на мерките в рамките на приетите към момента секторни ограничения, отколкото да се разширява обхватът към нови сектори на икономическите санкции, съобщава „Фокус”, като цитира от източници, ангажирани с организацията на срещата.

Както е известно днес външните министри на страните членки на ЕС се събират в Брюксел на извънредна среща за приемане на още ограничителни мерки срещу Москва заради политиката й към Украйна.

Клуб Z информира вчера, че първите дипломати са постигнали договореност да продължат съществуващите досега санкции с още 9 месеца, което означава те да бъдат прилагани до края на годината. Сред възможните наказателни стъпки са спиране на доставките за технологии в сектора за добив на газ и нефт.

Ако днес се повдигне въпросът за признаване на ДНР и ЛНР за терористични организации, за което се говори в писмото на Латвийското председателство, редица държави членки, сред които и България поддържат мнението за необходимостта от стабилно правно основание. Към момента в ЕС не са предприемани мерки в тази насока, но нашата страна ще участва активно за оформяне на консенсус по темата, съобщава още "Фокус".