ЦСКА-София подаде изготвена експертна оценка на дървесната растителност към проекта за реконструкция на стадион "Българска армия", която трябва да бъде разгледана в постоянната Комисия по опазване на околната среда, земеделие и гори към Столичния общински съвет, съобщи клубът.

В специално изявление от "червения" клуб определиха разглеждането и одобрението на проекта като една от най-важните крачки по пътя към получаване на разрешително за строеж на нов стадион, на мястото на настоящия, който е във все по-лошо състояние.

От клуба отново увериха, че бъдещото съоръжение ще попада изцяло в чашката на съществуващия стадион, а след приключване на ремонта ще бъдат засадени над 300 нови дървета.

"Предстои ни една от най-важните стъпки за реконструкцията на стадиона ни! Подадохме изготвената експертна оценка на дървесната растителност към проекта, която предстои да бъде разгледана в постоянната „Комисия по опазване на околната среда, земеделие и гори“ към Столичния общински съвет", пишат на "Българска армия".

И добавят следното:

"Абсолютно уверени сме, че свършената работа и намеренията ни да облагородим цялостно парковата среда около нашия дом, ще бъдат приети без забележки от членовете на комисията към СОС. Ето какви са плановете ни да превърнем Борисовата градина в още по-приятно място, а на мястото на сегашното рушащо се съоръжение и прилежащи площи да изградим модерен стадион с прекрасна паркова среда.

1) Ще намалим стъпката на стадиона с около 3800 кв. м, като реконструираното съоръжение попада изцяло в чашката на съществуващия стадион;

2) Ще върнем на парка близо 50% от прилежащите площи на стадиона за свободно ползване в Борисовата градина. По-конкретно: паркът ще се увеличи с 23 декара зелени площи и 17 декара алейна мрежа и зони за отдих. Съществуващата ограда ще бъде премахната, а на мястото на сегашния сграден фонд и терени ще изградим красива и богата на зеленина паркова среда.

3) Ще засадим нови над 300 дървета около реконструирания стадион.

"Водени от искреното си желание да изградим модерен стадион и да облагородим парк "Борисова градина", вярваме, че настъпи моментът всички тези позитиви да бъдат подкрепени и приети от членовете на Столичния общински съвет, което да доведе до получаване на разрешително за строеж на така мечтаната от хиляди българи реконструкция на ст. „Българска армия“, завършва изявлението.

ЦСКА-София планираше да получи разрешителното още това лято и да направи първа копка, като отборът да домакинства за близо две години на ст. "Васил Левски".

Това обаче може и не се случи, не и на този етап. На 9 юни в. "Сега" информира за жалби от страна на общинари, архитекти и екоактивисти, подадени малко преди изтичане на срока за становища и оспорващи инвестиционното намерение на клуба и Министерството на младежта и спорта.

Според публикацията проектът "гази" закона. Издадените две визи за проектиране не почиват на законова основа, тъй като няма подробен устройствен план (ПУП) за Борисовата градина. Няма дори приет предварителен проект, коментира пред "Сега" общинският съветник от ДБ Борис Милчев.

Той и другите противници на замисъла (по този начин, а не по принцип на идеята за нов стадион) намират и ред други пропуски в процедурата. Според тях при сегашното положение стадионът е без устройствен план, което означавало, че не може да му се прави мащабна реконстрекция, а само козметична.

Повече яснота се очаква до края на този месец.