Известният филмов режисьор Кристофър Нолан се завръща с новия си блокбъстър „Опенхаймер“, посветен на американския физик и теоретик, ръководил проекта по създаването на атомната бомба по време на Втората световна война, съобщи Ройтерс.

Трилърът на Нолан е базиран на биографичната книга от 2005 г. на Кай Бърд и Мартин Шервин, озаглавена „Опенхаймер. Американският Прометей“, информира БТА.

 Продукцията има звезден актьорски състав – Мат Деймън, Робърт Дауни Джуниър, Емили Блънт, както и Килиан Мърфи в главната роля на мъжа, известен като „бащата на атомната бомба“.

„Историята на Опенхаймер е една от най-драматичните, които съм чувал, и има много, много аспекти, които я правят толкова завладяваща“, каза Нолан за Ройтерс в съвместно интервю с Мърфи. „Просто реших да отведа публиката там – в онази стая с онези хора, докато те са взимали тези ужасяващи решения, които очертаха света, в който сега живеем.“

Опенхаймер ръководи тайната лаборатория в Лос Аламос, създадена от президент Франклин Д. Рузвелт като част от проекта „Манхатън“ за създаване на първата атомна бомба.

Физикът ръководи и проекта за първата детонация на атомна бомба в пустинята в щата Ню Мексико с кодово име „Тринити“. След това тези оръжия са използвани при бомбардировките над Хирошима и Нагасаки.

„Има толкова много информация (за Опенхаймер). Моята работа като актьор наистина е да уловя човечността и емоцията, както и сложността и моралите на героя“, каза Мърфи, който е работил с Нолан и преди. „Така че наистина не си губих времето с физиката твърде много, занимавах се с нея умерено – но това беше човекът, когото търсех.“

Нолан е известен с концептуалните сюжети и визуален стил във филми като „Генезис“, „Тенет“ и трилогията „Черният рицар“.

„Опенхаймер“ улавя аспекти от всеки предишен филм на Нолан, бяха думите на Робърт Дауни Джуниър.

„Беше страхотно да участвам в заснемането му и още по-страхотно да го изгледам“, добави той.