Списък с над 14 000 профила на интернет тролове изтече в Интернет в петък вечерта - данни, потвърждаващи мащабна тролска фабрика в съседна Сърбия.

Става дума за профили във Facebook, Twitter, Instagram и TikTok. Любопитно е, че хакерите са изкарали истинските имена на хората зад профилите и в коя област на страната живеят. 

Множество от профилите са явно свързани със Сръбската прогресивна партия на президента Александър Вучич - като директно споделят почти само съдържание от официалната им страница.

Други имат ясна проруска връзка - споделят стандартни пропагандни опорки на Кремъл сред сръбскоговорящите в социалните мрежи. 

А много от профилите са сравнително нови, което е индикатор, че тролската фабрика е сравнително нова разработка. Част от тях са само за коментиране - профилите са почти празни и без последователи.

Точният брой "оператори" на тролски профили е около 5000 души - защото повечето контролират два или три профила в различни социални мрежи.

Според анализатори става дума за предимно местна операция - профилите са много лесни за засичане като фалшиви и са ориентирани най-вече към сръбска публика.