Журналистът Луис Мартен Санчес Инигес, кореспондент на мексиканския вестник "Хорнада", е бил намерен мъртъв вчера, след като беше обявен за изчезнал. По тялото му са открити следи от насилие, съобщи вестникът, цитиран от Франс прес.

"Тялото беше открито със следи от насилие и върху него имаше две малки картички с надпис", се казва в изявление на прокуратурата.

Покойният е бил идентифициран от роднините си.

Според първоначалните резултати от разследването смъртта е настъпила между 24 и 48 часа преди журналистът да бъде намерен вчера сутринта в селски район близо до Тепик, столицата на щата Наярит.

Според местните медии тялото на журналиста е било оковано с белезници и увито в найлон. Предполага се, че съобщенията, намерени по тялото му, са от престъпни групи.

Съпругата на журналиста, Сесилия Лупес, е заявила пред прокуратурата, че не знае къде е журналистът от сряда вечерта, когато е била в друг град на гости на роднини. В сряда той е бил у дома си и е разговарял със съпругата си.

Санчес е първият работещ журналист, убит в Мексико през тази година.

Лупес съобщава, че е намерила дрехите, с които съпругът ѝ е бил облечен в последния ден, в който го е видяла, и всичките му лични документи в портфейла, с изключение на картата му на кореспондент на  в. "Хорнада". Според семейството му са изчезнали също "компютърът, мобилният телефон, твърдият диск и сандалите му", допълва вестникът.

Това е третият убит кореспондент на "Хорнада" през последните години след убийствата на Мирослава Брейч в Чихуахуа през март 2017 г. и Хавиер Валдес в Синалоа през май същата година. Щатът Наярит, разположен на тихоокеанското крайбрежие, граничи с щатите Синалоа и Халиско, където действат двата най-големи наркокартела в Мексико.

Според "Репортери без граница" Мексико е една от най-опасните страни за журналистите. От 2000 г. насам в страната са били убити над 150 журналисти, по данни на организацията.

По данни на правителството само през 2022 г. са регистрирани 13 убийства на журналисти, като властите разследват дали тези инциденти са свързани с професията на жертвите. Повечето престъпления срещу журналисти остават ненаказани.

БТА